Bitki ze śledzia

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Śledzie przygotowane w postaci kotletów? Tak. Pierwszy raz w życiu jadłam takie danie na obiad. Oczywiście jak zobaczyłam przepis, to od razu wiedziałam, że będę chciała go wypróbować. Bitki ze śledzia smakują jak paluszki rybne! Z tą różnicą, że te nasze bitki są zdrowe. Z czystym sumieniem polecam wszystkim wielbicielom śledzi i generalnie ryb :)

Przepis jest prosty i szybki. Nie namęczymy się podczas przygotowywania tego odbiadu :) Poniżej podaję oryginalny przepis z 1904r.

Bitki ze śledzia
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

“Licząc na jeden bitek jednego śledzia, wziąć cztery śledzie, które dobrze wymoczyć, oczyścić i drobno posiekać. Dodać dwie bułki namoczone w mleku, kawałek masła, jedną cebulę, 2 całe jajka i trochę pieprzu. Masę tę dobrze wymieszać i robić z niej okrągłe bitki, które obsypawszy mąką, maczać w jajku rozbitem i w tartej bułeczce i smażyć na gorącem maśle. Gdy się zrumienią wstawić je na 2 minuty do pieca i podać z kartoflami, a podając położyć na każdy bitek kawałek surowego masła w kształcie listka lub kwadraciku.”

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
ND
Nicola Daniłowska
muszę spróbować
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.