Ciastka francuskie z owocami i twarogiem

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nieraz jak przechodzę obok cukierni i widzę jak dobre mają tam wypieki, to mam wrażenie, że mam siłę pochłonąć każde jedno ciastko. Mam słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam też te wypieki, które mają w sobie owoce albo dobrej jakości konfitury. A jak jeszcze znajdzie się odrobina twarogu, to już w ogóle jestem szczęśliwa.

Ale umówmy się: często jest tak, że te "nadziane" ciastka francuskie wcale nie są tak super nadziane. Albo jak już są zrobione "na bogato" to właściwie ciężko jest doprecyzować jaką jakością zostały one nafaszerowane. Dlatego skusiłam się na samodzielne przyrządzenie ulubionych ciasteczek francuskich :) I tak - wiem, że w oryginalnym przepisie nie ma słowa o twarożku. U mnie to dodatek ale gwarantuję Wam, że bez niego też wyjdą doskonale! I jak łatwo je przyrządzić! Możecie użyć konfitur lub świeżych owoców. Wybór należy do Was :)

Ciastka francuskie z owocami i twarogiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Mając ciasto zrobione podług poprzedzającego przepisu, wykrawać owalne placuszki, nałożyć konfiturami ciasto, złożyć a brzegi zacisnąć, posmarować jajkiem, posypać grubo cukrem i wstawić do gorącego pieca.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.