Ciasto z batatów

Według przepisu z 1837 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 75 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pieczemy ciasta marchewkowe, buraczane więc kto powiedział, że nie może być i ziemniaczane? :) Dzisiaj przepis z amerykańskiej książki z 1837 roku na ciasto z batatów. Powiem tak: gdybym nie mówiła Bartkowi z czego jest to ciasto, to on byłby przekonany, że to marchewka :) Zarówno kolor, konsystencja jak i smak przypominają dobrze nam znane ciasto marchewkowe.

Z tą jednak różnicą, że to ciasto jest zdecydowanie bardziej wilgotne. I niesamowite jest to jak mało pracy z naszej strony wymaga przygotowanie tego ciasta z batatów :) Foremka, której użyłam ma 24 cm średnicy.

Ciasto z batatów
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1837 roku

Boil two pounds of potatoes till soft, beat them in a mortar, and rub them through a sieve till quite fine. Mix in half a pound of fresh butter melted, beat up the yolks of eight eggs, and the whites of three. Add half a pound of white sugar pounded, half a pint of white wine, and stir them well together. Grate in half a nutmeg, and stir in half a pint of cream. Lay a good puff paste at the bottom and round the edges of your dish, pour in your mixture, and bake it of a nice brown.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
KP
Katarzyna Pelc
Czy można dodać zamiast śmietanki mleczko kokosowe?
Awatar
Lena Gryszko
Nie próbowałam z mleczkiem kokosowym ale wydaje mi się, że to może być dobre! :) pilnuj tylko żeby nie było za rzadkie :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.