Cytrynowy tort biszkoptowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 55 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Cytrynowy tort biszkoptowy jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. Jednak gwarantuję Wam, że taki torcik zaspokoi pragnienia największych łasuchów. Taki oto ten torcik psikuśny, że wszystkim pasuje <3 Do pieczenia biszkoptów pochodziłam już kilka razy. W końcu poznałam idealne proporcje. Biszkopt nie opada, pięknie rośnie i ma idealną puszystość. Najważniejsze jest chyba to, że jak dodajemy do masy ubite białka to nie możemy już tego miksować, tylko delikatnie wszystko mieszamy. Dzięki temu biszkopt wygląda cudownie i równomiernie się piecze. W oryginalnym przepisie do upieczenia tego biszkoptu zaleca się użyć 20 jaj i mały kieliszek białego wina. Ja piekłam biszkopt z 5 jaj, więc darowałam już dolewanie kropli wina :) Jeżeli macie tortownicę o wymiarach 19-24 cm to takie proporcje będą idealne. Jeżeli robicie mniejszy torcik, np. w foremce 16 cm to użyjcie 4 jajek.

Krem śmietankowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Masa cytrynowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Cytrynowy tort biszkoptowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Fun cukru utrzeć w donicy z 20 żółtkami, wsypać dla zapachu trochę wanilii, gorzkich migdałów lub skórki cytrynowej, wlać kieliszek wina białego. Dodać pianę z 20 białek przesypując funtem mąki pięknej, wymieszać ostrożnie i włożyć w dwie wysmarowane masłem tortowe formy.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JK
Jolanta Kowalczyk
W składnikach na tort cytrynowy podano, m.inn.30 g masła. W opisie przygotowania jest napisane:"nic nie smarujemy masłem". Moje pytanie brzmi: do czego to masło?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.