Jajka w białym sosie

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Propozycja na śniadanie: Jajka w białym sosie. 15 minut i gotowe :) Przepis z 1904r.

Kto nie lubi jajek na śniadanie? No właśnie. Z jajek można wyczarować różne cuda, ale często okazuje się, że najlepsze są te najprostsze przepisy. Przed Wami jajka w białym sosie.

Jajka w białym sosie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

W rondelku zasmażyć na biało kawałek masła z łyżeczką mąki, wlać szklankę śmietanki lub mleka, dodać soli, pieprzu, soku z 1/2 cytryny i siekanej zielonej pietruszki - zagotować, potem 1 żółtko rozbić z mlekiem, wlać w sos, w który włożyc 4 całe jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrajane w ćwiartki lub połówki.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.