Kapusta czerwona duszona w winie

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kupujecie młode warzywa? :) A kapustę czerwoną kiedy ostatni raz jedliście? Przetestowałam przepis na duszoną w winie kapustę czerwoną. Idealny dodatek do obiadu! Zniknęła błyskawicznie :)

Czerwona kapusta duszona w winie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Drown uszatkowaną kapustę rozetrzeć w soli, skropić octem i pozostawić na 10 minut; gdy sok puści, włożyć ją w rondelek, wlać kilka łyżek rosołu lub wody i kieliszek czerwonego wina, dodać trochę cukru i pieprzu i dusić na wolnym ogniu. Gdy gotowa, zaprawić ją masłem zasmażonem z mąką.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.