Kawa neapolitańska

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Niektórzy z Was już wiedzą, że jesteśmy z Bartkiem miłośnikami dobrej kawy i herbaty. Nie ma dnia, żeby w naszym domu nie była zaparzana filiżanka ulubionego naparu. Kochamy testować i eksperymentować z nowymi smakami.

Kiedy w naszym domu pada pytanie "czy chcesz herbaty?" albo "czy chcesz kawy?" to od razu trzeba doprecyzować na co ma się ochotę... zielona, biała, czerwona (kocham rooibosy!), a jeżeli kawa to zaparzana w jaki sposób? Ze spienionym mlekiem, z lodami, z zimnym mlekiem, może ze śmietanką?

W zeszłym roku mieliśmy możliwość spędzić kilka miesięcy we Włoszech. Włosi są słynni ze swojej szczerej miłości do kawy. Znają ją na wylot i doskonale rozumieją. W najbrzydszej kafejce otrzymasz przy barze (tak, Włosi najchętniej piją kawę przy barze) najlepszą kawę na świecie. Najpierw kawa później wszystkie inne sprawy.

Zwracamy ogromną uwagę na to w jaki sposób są hodowane ziarna kawy, jak są wypalane i jak są oczywiście przechowywane. Wszystkie powyższe czynniki decydują o tym jak nasza kawa smakuje. O kawie można pisać i pisać, ponieważ za dobrą kawą kryje się potężna wiedza i filozofia.

Poniżej zamieszczam przepis na bardzo delikatną i kremową kawę. Będzie ona idealna w cieplejsze dni, ponieważ serwowana jest na zimno. Poniżej zamieszam też zdjęcie tej kawy, która naprawdę jest świetna. Swoją drogą zobaczcie też jakie mają tam czekolady! :D

Poniższe proporcje wystarczą dla 2 osób.

Kawa neapolitańska
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ćwierć funta najlepszej kawy palonej ugotować na kwarcie twardej wody, dodając kawałek utłuczonej wanilii; skoro się ustoi, przecedzić przez serwetę, osłodzić i ostudzić na lodzie. Osobno ubić na pianę kwarty dobrej słodkiej śmietanki i w chwili gdy ma się kawa podawać, wymieszać ją z ubitą śmietanką i zaraz łyżką nalewać do filiżanek.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.