Kompot truskawkowy

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Są takie napoje, które powodują, że od razu lepiej się czujemy. I nie mam wcale na myśli teraz tych procentowych :-) Za każdym razem jak piję kompot truskawkowy, to mam wrażenie, że poziom hormonu szczęścia drastycznie w moim organizmie wzrasta. Uwielbiam ten stan :D Zdaję sobie sprawę z tego, że prawdopodobnie ma to związek ze wspomnieniami z dzieciństwa ale i tak uważam, że kompot truskawkowy jest po prostu najlepszy.

Kompot truskawkowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Zagotować pół kwarty wody z funtem cukru; kilkanaście truskawek wypłukać w zimnej wodzie z piasku i wrzucić w gotujący się syrop, raz zagotować, następnie odstawić, pozostawiając je w rondelku aż wystygną.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.