Konfitura morelowa

Według przepisu z 1885 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 90 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sezon na przygotowywanie zimowych zapasów trwa w najlepsze. Morele są wdzięczne do przygotowywania konfitur. Pięknie się smażą w syropie cukrowym, zachowują swój smak i świeży aromat. Uwielbiam czuć duże cząstki owoców w konfiturach. Mam nadzieję, że ta konfitura morelowa doczeka się zimy... jest tak dobra, że trudno jej się oprzeć :)

Z podanych proporcji wychodzi ok. 600 g konfitury morelowej.

Konfitura morelowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1885 roku

Prawie dojrzałe morele wybrać równej wielkości i równej dojrzałości, nakłuć mocno, to jest głęboko i gęsto drewnianą szpilką i wrzucać w zimną wodę. Odważywszy poprzednio morele, wziąść na funt dwa funty cukru, zrobić syrop zwykłej gęstości, to jest maczając tylko cukier w wodzie ile wsiąknie, gdy zawrze, wrzucić osączone z wody morele, postawić na silnym ogniu, gdy się skryją pianą zdjąć z ognia, potrzymać 20 minut odstawione, następnie drugi raz powtórzyć mocne zagotowanie i odstawić znowu na 20 minut, trzeci raz to samo jeszcze powtórzyć, a następnie na wolnym zupełnie ogniu dać się dosmażyć powoli, póki owoc nie nabierze zwykłej konfiturowej przezroczystości, a syrop stosownej gęstości. Morele lepiej na drugi dzień dosmażyć.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MR
Martyna Radwan
Bardzo lubię konfiturę morelową do śniadaniowych rogalików albo naleśnikówhttps://prostepesto.pl/konfitura-morelowa-z-nuta-amaretto/
BS
Beata Seredyńska
Kolor cudowny aż chce się zanurzyć palucha i wylizać
Awatar
Lena Gryszko
<3
MR
Maciek Rzymski
Wg. oryginalego przepisu wziąć na funt, 2 funty cukru: czyli teoretycznie, cukru powinno być 2 razy więcej niż owoców?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.