Krokiety ziemniaczane

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ziemniaki mogą być gotowane, smażone, tłuczone... i jak jeszcze można je podać? Krokiety z kartofli! :) Prosto, a inaczej :)

Krokiety ziemniaczane
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Ugotowane kartofle przetrzeć przez sito, posolić, wymieszać z żółtkami (na kwartę kartofli 4 żółtka), ukręcić podłużne wałeczki, kulki, półksiężyce lub trójkąty, które, podsypawszy mąką maczać w rozbitem jajku, potem w bułce i smażyć w gorącej fryturze lub w sklarowanem maśle aż dobrze się zrumienią.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
ZS
Zosia Starczewska
100 % polecam. Są pyszne choć przepis troszkę zmodyfikowałam dodając ser żółty, przyprawe do ziemniaków, natkę pietruszki i szynkę. Megaśne
PM
Paulina Mazur
Są pyyyyszne:-) dziękuję za przepis:-)
Awatar
Lena Gryszko
Super! ☺️ Cieszę się, że Tobie smakowało!
DW
Dariusz Wróbel
Jeszcze takich nie robiłem spróbuję
Awatar
Lena Gryszko
Daj znać jak Ci smakowały ☺️
BG
Bożena Gruszka
Lubimy, często robię:) Czasami do masy dodaję np. drobiutko pokrojony i usmażony boczek, posiekane jajka, posiekane i usmażone osobno grzyby. Krokiety ziemniaczane sa super!!!
Awatar
Lena Gryszko
Bożena, Twoja propozycja krokietów to już taka "na bogato" :D Musza być pyszne! :)
PM
Paulina Mazur
Ja dzisiaj robiłam, ale do ziemniaków dałam żółtko i ser żółty-nie żałowałam ilości i pokroiłam bardzo drobno kiełbaskę. Rodzinie smakowało. Rewelacyjnie :-)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.