Legumina z ryżu z jabłkami

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Legumina, czyli coś słodkiego! :) Jak zaserwowałam leguminę z ryżu z jabłkami, to Bartek od razu stwierdził, że takie deserki dostawał w przedszkolu :) Kolejny smak z dzieciństwa!

Legumina z ryżu z jabłkami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Ugotować pół funta ryżu odparzonego poprzednio na wodzie z masłem i wymieszać go z ćwiercią funta cukru. Wziąść 8 jabłek obranych i wydrylowanych, ugotować w wodzie na wpół, nadziać konfiturami lub rodzenkami różnemi, z cukrem, cynamonem i po wierzchu jabłka również grubo obsypać cukrem z cynamonem. Ułożyć w rondelku wysmarowanem masłem, połowę ryżu wymięszanego, na tem położyć jabłka, przykryć resztą ryżu i wstawić w piec na pół godziny. Można także jabłka suowe drobno poszadkować i przekładać ryżem, posypując cukrem z cynamonem, włożyć rodzynków tureckich bez pestek, kładąc gdzieniedzgie po kawałku masła i wstawić w piec na godzinę. Proporcja na sześć osób.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
IA
Izabella Akpan
Bardzo smaczne danie - ulubione z czasow dziecinstwa
Awatar
Lena Gryszko
Dokładnie! Ja pamiętam taki deserek z czasów przedszkolnych :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.