Naleśniki ziemniaczane

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kochani, dzisiaj na blogu debiutuje Marta ze swoim przepisem na naleśniki w wersji wytrawnej :)

To jest wpis gościnny Marty.

Dziś mam przyjemność zaprezentować danie, które pochodzi z przepisu datowanego na 1910r. To tradycyjne naleśniki - krokiety, ale po brzegi wypełnione pysznym kartoflanym farszem. Aby urozmaicić smak ziemniaka, można pokusić się o dodanie grzybów suszonych. Całość bardzo smacznie komponuje się z prawdziwie pomidorowym sosem. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Ziemniaczane nadzienie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Naleśniki z ziemniaczanym nadzieniem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Przyrządzić kartofle jak na pierogi, to jest ugotowane utrzeć z masłem, zasmażoną na rumiano cebulą i odrobiną pieprzu. Można też dodać dwie łyżki ugotowanych i usiekanych grzybów suszonych. Smarować tą masą przygotowane zwykłym sposobem naleśniki, zwijać w rulony, tak jak na krokiety, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej bułce i obsmażyć na rumiano. Można podawać do nich sos rumiany, kaparowy, grzybowy czy pomidorowy.

Awatar
Marta Mikulewicz
Gotowanie i kucharzenie to moja pasja, moja miłość i moje uzależnienie. Zamykając się w kuchni tworzę inny świat. Świat, który ma mój smak :) Na co dzień również prowadzę bloga
Dołącz do dyskusji
BP
Barbara Podobas
chciałabym jeszcze znaleść przepis na sos grzybowy
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.