Ogórki kiszone

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 7200 minut
Czas gotowania 2 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Domowe kiszone ogórki <3 Coś w nich jest, bo się człowiek od nich uzależnia. Poważnie: ogórki kiszone dodajemy do praktycznie do każdego obiadu i do każdej kanapki. Testowałam dwa sposoby kiszenia ogórków: zalewałam przegotowaną i wrzącą wodą oraz przegotowaną ale zimną. Struktura i smak kiszonych ogórków jest całkowicie inna. Nawet zapach kiszonych ogórków jest różny. Te zalewane na gorąco pachną intensywnie i w smaku są kwaśniejsze. Natomiast zalewane zimną wodą są bardziej chrupiące. Osobiście wolimy te z gorącej zalewy :)

Ogórki kiszone
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Przeznaczone na kwaszenie ogórki trzeba wymoczyć parę godzin w zimnej wodzie, wyłożyć dno baryłki liśćmi winnemi, dębowymi, wiśniowemi i koprem, układać warstwami ogórki przesypując koprem suchym, liśćmi i kładąc gdzieniegdzie ząbek czosnku i strączek pieprzu tureckiego [...] Gdy się baryłka napełni nakłaść na wierzch liści, zakryć denkiem i otworem lać wodę wrzącą soloną.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
EB
Ewelina Borowska
Czy według tego przepisu mogę zrobić ogórki na zimę, czy to za długo
Awatar
Lena Gryszko
Jak najbardziej to są ogórki idealne na zimę :)
SC
Sylwia Czok
Mogą być tak zrobione na zimę. Ja miałam je w spiżarni i nic im się nie stało ;)
DG
Danuta Grabowska
czy na 1 litr wody niezadużo soli? 2łyżki stołowe?
EP
Ewa Przybyła
ja stosuję 1 stołowa łyżke soli na 1 litr wody ale kazdy robi jak lubi dla mnie 2 łyzki soli jest za duzo zbyt słone
Awatar
Lena Gryszko
Danusiu, nie za dużo :) Ogórki wyjdą boskie, zobaczysz :)
AM
Anna Maria Maron
Jedna łyżka starczy, są pyszne.
AW
Anna Wągrodzka
Najważniejsze obecnie jest to, żeby odpowiednio ułozyć ogórki! CIASNO! Jeszcze jednym z czynników jest woda! U nas na Mazurach jest chyba "lepsza"!
D
domowe-potrawy.pl
Ogóreczki kiszone to prawdziwa klasyka, uwielbiam zwłaszcza te domowe :-)
ВШ
Виталий Шатура
Jak ze słoików zacznie wypływać woda, skoro one są zamknięte???
Awatar
Lena Gryszko
Dokładnie :D
EP
Ewa Przybyła
zawsze ujdzie trochę wody pomimo zamkniętych słoików to tak zwana fermentacja
Awatar
Lena Gryszko
A widzisz! Bo to tak się dzieje! :) Że jak już ogórki się kiszą i solanka mocno buzuje, to woda może przeciekać :) To normalne zjawisko, dlatego najlepiej jest postawić słoiki na jakiejś podstawce. Po 3 dniach warto słoiki schować do ciemnego i chłodniejszego miejsca, żeby "buzowanie" ustało :)
LL
Luiza Lewandowska
rozumiem że to takie ogórki na teraz.. a co jeśli zechcę by dłużej postały? Jak anleży je zbezpieczyć?
SP
Steff PL
Zapasteryzuj
Awatar
Lena Gryszko
Luizo, po prostu trzymaj zamknięte słoiki w ciemnym miejscu albo w lodówce :)
TS
Teresa Stihl
a jezeli nie mam lisc debu to zz wisni wystarczy ?
ZC
Zdzisław Cybulski
Witam ogórki na pewno będa pychota tylko jest jeden podstawowy warunek ogórki powinny być z prywatnej działki
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.