Ogórki małosolne

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 4320 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nadszedł czas na przygotowanie swoich, domowych, najlepszych ogórków :) Dzisiaj przed Wami przepis na ogórki małosolne. Pracy przy nich praktycznie żadnej, a satysfakcja później jest ogromna. Nie wiem jak to jest, że te domowe przetwory po prostu są o niebo lepsze niż te najdroższe na półkach sklepowych. Ja osobiście za ogórkami nie przepadam, dlatego tym bardziej jestem w szoku kiedy właśnie się nimi zajadam :) Co do zaprawy do ogórków zasada jest prosta: na jeden litr wody potrzebujemy 2 łyżki soli. Reszta dodatków: liście, koper, pieprz, chrzan itp. jest zależy od naszych upodobań :)

Ogórki małosolne
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Wybrać ogórki świeże, poobcinać z obu stron końce, ułożyć w słoju przekładając koprem, zalać letnią osoloną wodą i postawić w ciepłem miejscu, a za kilka dni są dobre do użycia.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AN
Anna Nowak
żeby były małosolne a nie kiszone po 2 dniach wstawiam do lodówki
ES
EL Ska
a ja tak bardzo lubię świeżo i mało przekiszone, że już po 1 lub półtora dnia wstawiam do lodówki. I jeden ząbek czosnku?? Nieeee. około 4-5 pocięte, pyyycha
PZ
Paweł Zbigniew
drobny błąd w pierwszym składniku, nie kiszone, a świeże
Awatar
Lena Gryszko
Racja! :-) Paweł, bardzo Ci dziękuję :-)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.