Omlet z zieleniną (aux fines herbes)

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

O omletach naczytałam się wiele: że trudno je zrobić, że to cała filozofia, że trzeba ćwiczyć, że potrzebna jest specjalna patelnia. Przyznaję, kilka omletów w życiu zrobiłam i owszem wychodziły mi nie takie jak trzeba: najczęściej za mocno "ścięte". Ale jak to się mówi: praktyka czyni mistrza. W końcu wyszło :)

Omlet w typowo wiosennym wydaniu. Nie wiem jak Wam, ale mi samo patrzenie na talerz poprawia nastrój :) Szybki sposób na dobre śniadanie!

Omlet z zieleniną (aux fines herbes)
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Jaj na omlety nie należy mocno rozbijać; najlepiej je widelcem lub miotełką z drutu pobielanego lekko rozbić w rondelku lub na miseczce, o tyle tylko aby się żółtka z białkami złączyły, dodając trochę soli i cukru na leguminę. Na żelaznej płaskiej patelni rozpuścić niedużo masła (na omlet z 4-5 jaj 1.2 łyżki stołowej), a gdy się masło rozgrzeje, ale nie zrumieni, wlać jaja, rozlewając je po całej patelni (dlatego do omeltów dobrze jest mieć specyalną patelnię). Gdy się spód przesmaży, odchylać nożem dookoła brzegi omletu, zbierająć prędko resztę ku środkowi, pozostawiając je nie przesmażone, ale wolne, aby omlet był pulchny - potem szybko zwinąć nożem jedną i drugą stronę omletu. Stronę zwiniętą włożyć na gorący półmisek i podać zaraz na stół.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.