Pączki

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 90 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ci z Was, którzy śledzą każdego dnia wpisy, wiedzą już, że mam słabość do słodyczy. Jeszcze teraz, jak poznałam 112-letni przepis na pączki...Jej! Moja talia czuje się zagrożona. Pączków wyszło 12 i na koniec dnia zostało ich zaledwie 3. Mogę się pocieszać, że Bartek też nie mógł się od nich oderwać, więc ciężko dojść do tego ile właściwie ich dzisiaj zjadłam. Absolutnie boskie pączki wg przepisu z 1904r.

Pączki
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Funt mąki zaparzyć pół kwartą gorącego mleka i rozbijać aż ostygnie; wlać 1/4 funta drożdży, rozczynionych w kwaterce letniego mleka i wsypać jeszcze funt mąki; ciasto wymieszać kilka razy i odstawić, żeby podrosło. Tymczasem 10-12 żółtek ubić z 1/2 funtem pudru, dodać łut tłuczonych nieobieranych gorzkich migdałów, 1/4 laski tłuczonej wanilii lub trochę tartej skórki cytrynowej; Żółtka ubić doskonale aż do białości, następnie je wlać do rozczynu, dosypać jeszcze pół funta lub więcej mąki, aby ciasto było gęste i wlać 1/2 funta sklarowanego masła, wyrabiająć ciasto póki od ręki odstawać nie będzie, wreszcie postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować ręką długi wałek, a maczając w mące mały kieliszek, wyrzynać pączki, na które zaraz nakładać konfitur lub powideł, obrównać i pozostawić je aż podrosną. Smażąc, rzucać po kilka pączków na rozpaloną fryturę lub szmalec wieprzowy. Wyjmując je łyżką durszlakową, obsypać cukrem i układać na półmisku. Pączki parzone mają tę zaletę, że nie nasiąkają tłuszczem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
SP
Stasia Pyczot
napewno bardzo smaczne
Awatar
Lena Gryszko
Koniecznie wypróbuj przepis ☺️
MJ
Małgorzata Jagiełło-pawliczak
Ja zrobiłam, wyszły smaczne jednak bardzo malo mi urosły. Nie wiem co zrobiłam nie tak �
LK
Lidia Komorowska
Gorące mleko dodałam do mąki i.. wyszedł mi twardy glut. Coś jak ciasto na pierogi. Nie da się tego wymieszać idealnie z resztą składników bo jest za twarde
AP
Agnieszka Para
a jakiej maki uzylas?
SP
Stasia Pyczot
napewno bardzo smaczne
AO
Agnieszka Olesińska
Dziś zrobiłam pączusie z tego właśnie przepisu, są wspaniałe, genialne, idealne .Mięciutkie i puszyste. Zrobiłam z podwójnej porcji i dobrze, bo chętnych na nie było sporo :)))
JU
Jadwiga Urbaniak
Jeśli przepis z 1904 to na pewno nie był szprycą nabijany moja babci takich nowości by nie przekazała pączki pieczone z konfiturą z róży lecz w środek dodany przed pieczeniem i marzeniem to dopiero smak polecam a nadzorowany to klucha pozdrawiam
BJ
Beata Jakubiak
W oryginalnym przepisie jest właśnie tak powiedziane - "nadziewamy, pozostawiamy do wyrośnięcia, smażymy"!!! Zdecydowanie niezbędna taka kolejność, żeby pączki przesiąknęły aromatem konfitury, i żeby dżem się z nimi połączył. Inaczej to buła nadziana dżemem - zgadzam się w stu procentach. Uwzględniając tę poprawkę - spróbuję ;)
JK
Jadwiga Kowalczyk
Zakończłam pieczenie ... była degustacja jednego pączusie... prze...prze...pyszne polecam...
MK
Małgorzata Kijewska
Pączki wyszły smaczne, najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam. Dziękuję za ten przepis.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.