Pasztet wg prababci Lidji

Według przepisu z 1918 r.

Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 180 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przepis na pasztet pochodzi od babci Helenki, która z kolei nauczyła się go przyrządzać jeszcze w swoim rodzinnym domu. Przepis wędruje z rąk do rąk, by w końcu trafić w moje ręce :) Pasztet jest wyjątkowo wilgotny. Uwielbiam dodawać do niego suszone śliwki. Na kanapkę i na świąteczny stół w sam raz! PS idealną formą do upieczenia pasztetu będzie właśnie szklana foremka. Pasztet cudownie odchodzi od brzegów, a taka forma jest niezwykle trwała. W szklanej formie pieczemy też chleby i ciasta.

Pasztet wg prababci Lidji
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
T
Teresa
Brakuje mi bułek . Zazwyczaj namaczam bułki w wywarze i mielę.
MR
Michal Rosa
Ja robię dzisiaj. Pozdrawiam
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.