Pierogi z jagodami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nie ma lata bez pierogów z jagodami :-) Kto się ze mną zgadza?

Mamy to szczęście, że obydwoje z Bartkiem uwielbiamy spędzać wolny czas na łonie natury. W momencie kiedy w ciągu tygodnia pracujemy po kilkanaście godzin przez komputerami, to weekendowe wypady do lasu, nad rzekę albo jezioro są cudowną odskocznią. Ostatnio spacerując w jednym lesie spotkaliśmy starszą Panią, która zbierała do wiaderka jagody. Zapytaliśmy ją czy nie chciałaby nam trochę sprzedać, na co ona radośnie stwierdziła: "Sprzedać?! A po co?! Siadajcie tu ze mną i zbierajcie!" Z nami jest tak, że jakąkolwiek ilość jagód nie zbierzemy, to do domu i tak wrócimy z pustym słoikiem :)

Pierogi z jagodami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Zagnieść ciasto dość twardo, rozwałkować cienko, nakładać jagodami mieszanemi z cukrem i cynamonem, zawinąć dobrze brzegi, gotować jak zwykle, wyjmować łyżką durszlakową na półmisek i polać zrumienionym masłem lub podać osobno śmietanę ubitą z cukrem. Pierogi z owoców robią się większe jak z mięsa.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
KK
Krystyna Kornatowska
Moja mama zawsze robiła duże pierogi z jagodami i my tez takie lubimy,zeby było duzo jagód w środku.Nie wiedziałam,ze chabry sa takie smaczne.Kupilam ostatnio herbatę zielona z blawatkiem i uwielbiam ja .Nawet pomyslałam,ze spróbuje posiać blawatki w ogródku.Jezeli zakwitną to napewno udekoruje nimi pierożki jagodowe.
AT
Adam Toronczak
probówalem zrobić pirogi z jagodami ale problem mam z ciastem pougotowaniu pierogów i wyciągnięciu z wody okazuje się że są pękniecia na pierogach i wycieki jagód i po dostaniu sie wody do środka tracą smak sklejenia pierogów są dobre tylko pekają na jagodach jak zrobić ciasto żeby nie pękalo?Adam
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.