Placek ziemniaczany

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

No dobrze, czasami jest tak, że obiad ma powstać na "już" i to w dodatku przy włożeniu w to jak najmniejszej energii :) Tak właśnie będzie z plackiem ziemniaczanym pieczonym w piekarniku.

Swoją drogą, jeżeli miałabym wymienić moje ulubione naczynia/przyrządy w kuchni, to w czołówce znalazłaby się patelnia, którą można używać też w piekarniku. Jej! Jak to często ułatwia sprawę i w dodatku ile to posiada zalet: użycie o wiele mniejszej ilości tłuszczu, mniejsza ilość zapachu i do tego mimo wszystko nie trzeba przy "tym" cały czas stać :)

Placek ziemniaczany
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Utrzeć litr obranych surowych kartofli, odcisnąć dobrze z wody, dodać dwie łyżki mąki, kawałek masła, trochę soli, zagnieść ciasto a urobiwszy z niego kilka cienkich placków, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, po wierzchu posmarować piórkiem zmaczanem w rozpuszczonym maśle, wstawić do gorącego pieca i upiec rumiano.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Kasia Śniady
Dobrze, że są takie osoby!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.