Placki jabłkowe

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 35
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jestem wielbicielką mącznych potraw, czy to na słodko, czy typowo wytrawnych dań. Mamy już późną jesień ale sezon na jabłka trwa. Z tymi słodkimi, cynamonowymi placuszkami świetnie komponują się jabłka o nazwie szara reneta :)

Ciasto naleśnikowe, to również przepis tradycyjny. Pokusiłam się tutaj o przygotowanie ciasta na naleśniki śmietankowe. Całość wyszła bardzo smaczna i w oka mgnieniu zniknęła z talerzy. Z podanych proporcji wychodzi ok. 35 placuszków.

Placki jabłkowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęste, jabłka obrać, pokrajać w plasterki a odrzuciwszy pestki i łuskowinę, posypać je cukrem i cynamonem, a kto chce może skropić arakiem. Gdy tak nasiąkną najmniej przez 1/2 godziny, maczać każdy plasterek w cieście i smażyć w gorącem maśle lub szmalcu. Wydając posypać suto cukrem wymieszanym z cynamonem.

Awatar
Marta Mikulewicz
Gotowanie i kucharzenie to moja pasja, moja miłość i moje uzależnienie. Zamykając się w kuchni tworzę inny świat. Świat, który ma mój smak :) Na co dzień również prowadzę bloga
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.