Strudel jabłkowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sezon na jabłka rozkwitł w pełni <3 Właśnie teraz na targach i w sklepach znajdziemy całą masę różnego rodzaju jabłek: od tych mniejszych i słodszych, po te twarde, duże i kwaskowate. Do koloru, do wyboru! Dzisiaj prezentujemy Wam przepis na strudla jabłkowego w cieście francuskim. To jest tego typu ciasto, które łatwo się robi i tak samo łatwo znika :) Nie za słodkie ani nie za ciężkie. Idealne na słoneczne, jesienne dni :) Strudel wyszedł spod rąk Zuzi.

Najstarszy przepis na strudla pochodzi z 1696 roku i jest to ręcznie zapisana receptura, która dzisiaj przechowywana jest w Bibliotece Miasta Wiednia. Strudel jest ciastem, które było szczególnie popularne na terenach dawnego cesarstwa austro-węgierskiego. Dlatego właśnie w licznych cukierniach we Lwowie czy w Krakowie można zamówić sobie strudla. Zrobienie domowego strudla wcale nie jest trudne - zaufajcie Zuzi na słowo i sami też wypróbujcie :)

Strudel jabłkowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Zrobić ciasto francuskie, rozwałkować je na pół cala grubości, pokrajać na dwa długie pasy szerokości dłoni, jeden z tych pasmów nasmarować marmoladą z jabłek lub z moreli, a posmarowawszy brzegi jajkiem, przykryć drugim pasem, posypać cukrem i wsadzić do pieca na 3 kwadranse. Gotowy strudel pokrajać w małe kwadraty i podać gorący lub zimny.

Awatar
Zuzia Buczek
Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl
Dołącz do dyskusji
MP
Maciej Pawel Pregowski
No dobrze, ale nie ma przepisu na ciastko francuskie. Z tego co wiem to wykonanie go osobiście zajmuje dużo czasu, trwa długo a to kupowane w sklepie nie jest nadzwyczajne. Strudel może i wygląda na łatwy do wykonania ale gdy dodać do niego zrobienie ciasta francuskiego stopień trudności rośnie wysoko. Lubię piec i ugotować ale chociaż wiele razy przymierzałem się do wykonania tego ciasta odstraszał mnie czas i stopień trudności. Ale chyba czas na przełamanie się bo Strudel wygląda niesamowicie apetyczne.MaciejUSA
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.