Absolutnie łatwy i szybki przepis na babeczki, które zawsze się udają. Te babeczki zawsze mnie ratują, kiedy chcę szybko coś upiec, a nie mam za bardzo na to czasu.

Babeczki z malinami

Babeczki skrywają w środku nadzienie w postaci świeżych malin ale spokojnie możesz użyć też mrożonych. Na wierzchu babeczki mają polewę jogurtowo-czekoladową. Prawda jest taka: te babeczki szybko się piecze i szybko też znikają, bo są bardzo dobre, mięciutkie i w sam raz słodkie. Z poniższych proporcji wychodzi ok 10 sztuk babeczek.

babeczki z malinami

Babeczki z malinami

Składniki

  • Polewa: 4 łyżki jogurtu i 100g białej czekolady
  • 1 szt jajek
  • 125 g malin
  • 50 g cukru
  • 150 g jogurtu
  • 130 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml oleju

Przygotowanie

  1. Cukier i jajka ubijaj na najwyższych obrotach aż otrzymasz jasną, puszystą masę.
  2. Dodaj jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj całość za pomocą silikonowej łopatki.
  3. Wyłóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek (wygodnie jest je wstawić w specjalną blaszkę do pieczenia babeczek), do środka włóż po 1 malinie i piecz przez 25 minut w 180 stopniach z opcją grzania góra-dół.
  4. Przygotuj polewę: białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej jogurt. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i rozprowadź polewę na ostudzonych babeczkach.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko