Baklav臋 w moim wydaniu wype艂nia nadzienie z mielonych migda艂贸w i mielonych orzech贸w laskowych. Ca艂o艣膰 zanurzona jest w s艂odkim, tradycyjnym syropie. Jest to deser, kt贸ry nale偶y do tych bardziej s艂odkich ale do fili偶anki herbaty czy kawy jest absolutnie idealny.

Baklava 馃挮

Baklava jest tradycyjnym greckim przysmakiem. Zazwyczaj jest bardzo s艂odka i bardzo klej膮ca, dlatego ta przygotowana w domowych warunkach mo偶e Ci臋 bardzo pozytywnie zaskoczy膰 :)

baklava przepis

Baklava

Sk艂adniki

  • Syrop cukrowy: 1 1/2 szklanki cukru i 3/4 szklanki wody
  • 50 g cukru
  • 150 g mas艂a klarowanego
  • 2 艂y偶eczki cynamonu
  • 400 g mielonych orzech贸w laskowych
  • 400 g mielonych migda艂贸w
  • 500 g ciasta filo

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania syropu, musi on porz膮dnie wystygn膮膰 przed polaniem upieczonego ju偶 ciasta. Do garnuszka wlej wod臋, dodaj cukier i zagotuj a偶 si臋 cukier rozpu艣ci. Gotuj w ten spos贸b przez ok. 10 minut, a偶 powstanie syrop. Odstaw do ca艂kowitego wystudzenia.
  2. Mielone migda艂y i mielone orzechy laskowe, cukier i cynamon dok艂adnie ze sob膮 wymieszaj.
  3. Form臋 do pieczenia wysmaruj roztopionym mas艂em klarowany. Nie 偶a艂uj go, w innym wypadku ciasto przyklei si臋 do spodu. Po艂贸偶 na sp贸d jeden p艂at ciasta filo i posmaruj go dok艂adnie klarowanym mas艂em. Nast臋pnie wy艂贸偶 kolejny p艂at ciasta i te偶 go posmaruj. Post臋puj tak a偶 na dnie b臋dzie 8 p艂at贸w ciasta filo. Wy艂贸偶 po艂ow臋 przygotowanego nadzienia orzechowego, na to zn贸w po kolei 4 posmarowane p艂aty ciasta filo i reszt臋 nadzienia. Uk艂adaj reszt臋 p艂at贸w ciasta filo, nie zapominaj膮c aby ka偶dy p艂at by艂 posmarowany mas艂em. Ostatni, wierzchni p艂at ciasta r贸wnie偶 porz膮dnie skrop mas艂em klarowanym.
  4. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika pokr贸j go ostrym no偶em w kwadraty lub w tr贸jk膮ty. Przecinaj dok艂adnie, tak 偶eby sp贸d r贸wnie偶 by艂 przekrojony.
  5. Piecz w temperaturze 140潞C przez oko艂o 2,5 godziny, do zez艂ocenia ciasta. Wyjmij i ostudzone polej przygotowanym wcze艣niej syropem.
Je艣li podoba Ci si臋 ten przepis, udost臋pnij go. Dzi臋ki! :-)Zobacz mojego Instagrama

Przepisy, kt贸re r贸wnie偶 mog膮 Ci臋 zainteresowa膰

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatork膮 PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moj膮 pasj膮. B臋d膮c jeszcze ma艂膮 dziewczynk膮 ch臋tnie si臋ga艂am po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w kt贸rym czuj臋 si臋 wolna, zdaj臋 si臋 na swoj膮 intuicj臋 ale te偶 i wiedz臋. Uwielbiam karmi膰 innych i by膰 karmion膮. Nie wyobra偶am sobie 偶ycia bez dobrego jedzenia.

B膮d藕 na bie偶膮co, obserwuj mnie na Instagramie @lenagryszko