Baklavę w moim wydaniu wypełnia nadzienie z mielonych migdałów i mielonych orzechów laskowych. Całość zanurzona jest w słodkim, tradycyjnym syropie. Jest to deser, który należy do tych bardziej słodkich ale do filiżanki herbaty czy kawy jest absolutnie idealny.

Baklava

Baklava jest tradycyjnym greckim przysmakiem. Zazwyczaj jest bardzo słodka i bardzo klejąca, dlatego ta przygotowana w domowych warunkach może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć :)

baklava przepis

Baklava

Składniki

  • Syrop cukrowy: 1 1/2 szklanki cukru i 3/4 szklanki wody
  • 50 g cukru
  • 150 g masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g mielonych orzechów laskowych
  • 400 g mielonych migdałów
  • 500 g ciasta filo

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania syropu, musi on porządnie wystygnąć przed polaniem upieczonego już ciasta. Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj aż się cukier rozpuści. Gotuj w ten sposób przez ok. 10 minut, aż powstanie syrop. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Mielone migdały i mielone orzechy laskowe, cukier i cynamon dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj roztopionym masłem klarowany. Nie żałuj go, w innym wypadku ciasto przyklei się do spodu. Połóż na spód jeden płat ciasta filo i posmaruj go dokładnie klarowanym masłem. Następnie wyłóż kolejny płat ciasta i też go posmaruj. Postępuj tak aż na dnie będzie 8 płatów ciasta filo. Wyłóż połowę przygotowanego nadzienia orzechowego, na to znów po kolei 4 posmarowane płaty ciasta filo i resztę nadzienia. Układaj resztę płatów ciasta filo, nie zapominając aby każdy płat był posmarowany masłem. Ostatni, wierzchni płat ciasta również porządnie skrop masłem klarowanym.
  4. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika pokrój go ostrym nożem w kwadraty lub w trójkąty. Przecinaj dokładnie, tak żeby spód również był przekrojony.
  5. Piecz w temperaturze 140ºC przez około 2,5 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjmij i ostudzone polej przygotowanym wcześniej syropem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko