Bułki codzienne

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Są takie dni, kiedy łatwiej jest zrobić samemu pieczywo, niż zorganizować eskapadę do sklepu. Bułki codzienne wychodzą cudownie miękkie, puszyste i smaczne. I można je robić będąc jeszcze w piżamie... :)

Przepis pochodzi z 1895r.

Bułki codzienne
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Na garniec mąki wziąć 5 łutów drożdży, kwartę mleka, pół funta roztopionego masła, kubek cukru i trochę soli. Najprzód rozpuścić w mleku drożdże, wlać powoli w mąkę, mieszając łyżką, żeby gruzołków nie było, a mąki zabierając tylko połowę. Przypruszyć rozczyn z lekka mąką, przykryć i postawić w ciepłem miejscu. Gdy się ruszy wlać masło, cukier, sól, wgnieść resztę mąki i tak długo wygniatać ciasto, aby aż od rąk odchodziło. Wtedy znów postawić w cieple, a gdy ciasto podrośnie robić okrągłe bułki i kłaść na blachy posypane mąką, na których jeszcze powinny podrosnąć. Przed wsadzeniem do pieca posmarować żółtkiem rozbitem z wodą. W piecu powinny stać godzinę.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
I
Inga
A u mnie wyszły piękne, pyszne, wyrośnięte i cieszyłam się nimi całe 3 dni [bo na tyle nam ich starczyło :P]
G
Grzegorz
Dziękuje.
KS
Kalorina Szymanowicz
U mnie też masakra, mogłabym kogoś zabić tym wypiekiem.. moim zdaniem na filmiku ilość drożdży, które rozkruszasz w dłoni - to na pewno nie 10g, jak w opisie :( szkoda składników :( bułki nie wyrosły, twarde jak skała. Może więcej drożdży powinnam dać tak jak na filmie ?
MB
Made by Wera
A mnie bułeczki niestety nie wyszły. Nie wyrosły, z góry spieczone, a w środku niestety zakalec :( Obwiniam sklepowe, leniwe drożdże, bo proporcje odmieżałam na wadze kuchennej. Chyba zostane przy pieczywie na zakwasie.
IG
Ilona Gałęzia
Made by Wera Nie ma problemu -czasem trzeba poeksperymentować :) Hahah jak widać nie tylko my lubimy poleniuchować ;) Życzę miłej, słonecznej niedzieli~
MB
Made by Wera
Hmn... Dzięki za wskazówki! :) Chleby mi do tej pory wychodziły, więc myślałam, ze stosunkowo łatwe bułeczki nie powinny sprawić problemu, a tu takie zaskoczenie! :D Rzeczywiście ciasto powinno wyrastać dłużej. Owinęłam je w bawełnianą czmatkę i wystawiłam na słońce na okno (bez przeciągu), ale widać drożdżom nie chciało sie pracować zbyt pośpiesznie. Wiadomo, weekend ;)
IG
Ilona Gałęzia
Spróbuj może piec je w niższej temperaturze (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 150° i podwyższam do 180°). Dodatkowo można zostawić ciasto na dłużej do wyrośnięcia (zazwyczaj daję mu tak koło godziny) - u mnie zawsze ładnie rosną :D
EP
Elwira Piwowarska
Opis jest niezgodny z filmem. Przy rozczynianiu drożdży na filmie jest cukier, a w opisie mąka. Pokusiłam się o zrobienie bułeczek, niestety zamiast z filmu skorzystałam z opisu i obawiam się, że z powodu tego błędu wypiek nie będzie niestety udany, bo bułeczki niespecjslnie wyrosły
Awatar
Lena Gryszko
Uff, bardzo się cieszę <3 :-)
EP
Elwira Piwowarska
Przepisy Tradycyjne nic się nie stało ☺️Bułeczki wyszły dość małe, ale naprawdę pyszne ☺️
Awatar
Lena Gryszko
Elwira, dziękuję za Twój komentarz i przepraszam, że dopiero teraz odpisuję - nie wiem jak to się stało, że nie zauważyłam powiadomienia o Twoim wpisie :( Odnośnie Twojej uwagi - słusznie i absolutna racja. Już poprawiłam opis. Przyznaję, bułeczki robiłam już kilka razy i niezależnie czy rozczyn przygotowywałam z cukrem czy też z samą mąką to rozczyn wychodził dobry - stąd 2 wersje. Jednak pełna zgoda, że powinna być ujednolicona wersja, dlatego jeszcze raz dziękuję, że napisałaś!
KK
Katarzyna Kostrzewa
Jakiej mąki pszennej używasz? chodzi mi o typ mąki:) dodatkowo chciałam zapytać czy na mące pszennej pełnoziarnistej wyjdą buły?
Awatar
Lena Gryszko
Kasiu, przepraszam, że dopiero teraz! Jakiś chochlik się wdarł i nie dostałam powiadomienia :( W każdym razie mąka najzwyklejsza - pszenna! :)
IS
Iwonka Szulc
Chyba jest jakiś błąd z proporcjami. Funt masła to jest około 40 dkg, czyli pół funta to będzie 20 dkg a nie 20 g. Na logikę na 400 g mąki - 20 g masła to musi być pomyłka. Pytanie jak pozostałe miary i wagi. Również w pozostałcyh przepisach.
Awatar
Lena Gryszko
Iwonko, z tym, że w oryginalnym przepisie bułeczki są robione z 5 kg mąki Ja dopasowałam proporcje do zdecydowanie mniejszej ilości mąki i właśnie takie proponuję ☺️ Sprawdziłam i bułeczki wychodzą dobre Swoją drogą pieczenie bułek z 5kg mąki to musi być wyzwanie!
MP
Monika Pawłusiewicz
bułki są super
GR
Grzegorz Rajko
Bułki wyszły niesamowite.Musiałem pilnować bo zaczeły znikać haha.Super !!!!!Dziękuje za przepis i musze stwierdzic ,że te stare przepisy jednak cos w sobie maja.:)
HS
Henryka Sawicka
Bronisława Sikora Chyba czytała Pani inny przepis. Tu jest wyraźnie napisane 10g drożdży, czyli 1 dag. Coś się pani przeoczyło. :)
BS
Bronisława Sikora
0,5 litra mleka i 10 dag drożdży to zbiera około 1 kg mąki...wiem bo często robie ciasto drożdżowe
BS
Bronisława Sikora
to jest normalne ciasto drożdżowe,
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.