Ostatnio w sklepie chciałam sobie kupić ciastka cynamonowe. Takie zwykłe, kruche z cynamonem. Jak przeczytałam skład to od razu musiałam odłożyć je na półkę. Po co w zwykłych ciastkach szlaczek dziwnych składników? Nic nie poradzę na to, że za cynamonem przepadam, więc dzielę się z Wami przepisem na cudowne ciasteczka cynamonowe :) Wiem, że większość ludzi zajada się cynamonowymi smakami w okresie zimowym - ja jednak należę do tych osób, które cynamon spożywają w tonach. Niezależnie czy jest zima czy lato :)

Jedynie co musze dodać: zgodnie z moimi proporcjami powinnam była użyć dodatkowo 2 żółtek. Ja tego nie zrobiłam z tego względu, że ciasto było już bardzo wilgotne. Dlatego proporcje są przeze mnie lekko zmienione. Jeżeli jednak ktoś z Was pokusiłby się na odwzorowanie tradycyjnego przepisu, to dodajcie do wskazanych przeze mnie proporcji jeszcze 2 żółtka. I koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło! Może to u mnie coś nie zadziałało :P

Subskrybuj

Ciasteczka cynamonowe

Składniki

  • 70 g cukru
  • 160 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 szt jajek
  • 13 g cynamonu

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem do momentu, aż powstanie gęsta masa.
  2. Dodaję całe jajko, mąkę i cynamon. Wszystko najpierw mieszam za pomocą mieszadła, a później zaczynam ugniatać rękoma.
  3. Ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto wykładam na folię spożywczą. Owijam je tą folią i wałkuję - dzięki temu nie klei się do wałka i łatwo mogę kontrolować grubość ciasta.
  5. Za pomocą małej foremki wyciskam kształt ciastka. Układam wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je jeszcze posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (ja tego nie robię).
  6. Ciasteczka piekę przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Pół funta cukru, pół funta masła, funt mąki, 3 jajka, 6 żółtek i 2 łuty cynamonu. Masło utrzeć na śmietanę z cukrem, wlać rozbite jajka, domieszać mąkę, cynamonu, zagnieść dobrze, robić z tego różnego kształtu ciasteczka, kłaść na wysmarowane blachy, smarować jajkiem, posypać cukrem z cynamonem i upiec.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.