Ciasto bez pieczenia bo prosto z patelni. To jest tego typu słodkość: poproszę tu i teraz i bez większego zachodu. I umówmy się, kiedy dni są krótsze i zimniejsze to nic dziwnego, że możemy mieć takie właśnie zachcianki, prawda?



Oprócz tego czekolada, lody czekoladowe i klasyczny smak ciasteczek amerykańskich. Do tego już szczytem byłby kubek gorącego kakao ale można też dorzucić 🎄


Ciastko z patelni
Składniki
- 50 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 50 g cukru
- 1 szt jajek
- 250 ml mleka
- 250 g mąki pszennej typ 450
- Esencja waniliowa
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Na patelni rozpuszczam masło z cukrem.
- Dodaję jajko i szybko mieszam, żeby się nie ścięło za szybko – najlepiej jest zmniejszyć maksymalnie ogień albo zdjąć na chwilę mieszania patelnię z palnika.
- Następnie dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszam aż wszystko ładnie zgęstnieje.
- Posypuję czekoladowymi dropsami i pozostawiam pod przykryciem. Można w między czasie podlewać odrobiną gorącej wody, żeby się nie przypaliło. Po 20 minutach będzie gotowe.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

