Ciasto bez pieczenia bo prosto z patelni. To jest tego typu słodkość: poproszę tu i teraz i bez większego zachodu. I umówmy się, kiedy dni są krótsze i zimniejsze to nic dziwnego, że możemy mieć takie właśnie zachcianki, prawda? ⁠

Subskrybuj

Oprócz tego czekolada, lody czekoladowe i klasyczny smak ciasteczek amerykańskich. Do tego już szczytem byłby kubek gorącego kakao ale można też dorzucić 🎄

Ciastko z patelni

Składniki

  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru
  • 1 szt jajek
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • Esencja waniliowa
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuszczam masło z cukrem.
  2. Dodaję jajko i szybko mieszam, żeby się nie ścięło za szybko – najlepiej jest zmniejszyć maksymalnie ogień albo zdjąć na chwilę mieszania patelnię z palnika.
  3. Następnie dodaję mleko, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszam aż wszystko ładnie zgęstnieje.
  4. Posypuję czekoladowymi dropsami i pozostawiam pod przykryciem. Można w między czasie podlewać odrobiną gorącej wody, żeby się nie przypaliło. Po 20 minutach będzie gotowe. ⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko