Ciasto bananowe bez pieczenia

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ciasto bananowe, które przygotujesz w kilka minut, odstawisz je do lodówki na kilka godzin i będziesz miała cudownie smakowity deser.

Historia powstania tego ciasta jest całkiem zabawna. Któregoś razu Bartek pojechał na kolację do jednej z fajniejszych w Warszawie knajp. Wrócił z niej absolutnie zachwycony deserem. Poprosiłam aby opisał ciasto, które mu tam zaserwowano ale nie do końca mogłam sobie wyobrazić jego teksturę oraz smak. Zadzwoniłam więc do restauracji i poprosiłam o jakieś wskazówki w jaki sposób mogę w domu przyrządzić podobny deser. Urocza Pani przedstawiła mi dokładnie jak mogę się zabrać za odtworzenie więc z euforią ruszyłam do kuchni i wyjęłam z lodówki składniki.

Następnego dnia Bartek wpadł na pomysł, że podjedziemy razem do wspomnianej restauracji. Zobaczyłam, spróbowałam ciasto i ze zdumieniem stwierdziłam, że troszkę czegoś innego... lepszego się spodziewałam. Bartek również przyznał, że nie wie właściwie dlaczego się tak tym ciastem zachwycił. Były to po prostu banany ułożone na ciasteczkowym spodzie i na wierzchu obłożone solidną ilością bitej śmietany.

Wróciliśmy do domu. Wyjęłam ciasto z lodówki, które sama wcześniej przygotowałam według własnego wyobrażenia i stwierdziliśmy krótko: to jest właśnie TO.

Ciasto bananowe bez pieczenia
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MP
Michał Pabianek
Wszystko fajnie. Szybkie ciasto ale co zrobię z resztą masy kajmakowej ?
BG
Bart Gryszko
Ja wykorzystałem do "domowego baileysa" — mieszam dobrze z rumem lub innym mocnym alkoholem. Pasuje świetnie do deserów ;)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.