Ciasto bananowe, które przygotujesz w kilka minut, odstawisz je do lodówki na kilka godzin i będziesz miała cudownie smakowity deser.

Ciasto bananowe bez pieczenia

Historia powstania tego ciasta jest całkiem zabawna. Któregoś razu Bartek pojechał na kolację do jednej z fajniejszych w Warszawie knajp. Wrócił z niej absolutnie zachwycony deserem. Poprosiłam aby opisał ciasto, które mu tam zaserwowano ale nie do końca mogłam sobie wyobrazić jego teksturę oraz smak. Zadzwoniłam więc do restauracji i poprosiłam o jakieś wskazówki w jaki sposób mogę w domu przyrządzić podobny deser. Urocza Pani przedstawiła mi dokładnie jak mogę się zabrać za odtworzenie więc z euforią ruszyłam do kuchni i wyjęłam z lodówki składniki.

ciasto bananowe bez pieczenia

Następnego dnia Bartek wpadł na pomysł, że podjedziemy razem do wspomnianej restauracji. Zobaczyłam, spróbowałam ciasto i ze zdumieniem stwierdziłam, że troszkę czegoś innego... lepszego się spodziewałam. Bartek również przyznał, że nie wie właściwie dlaczego się tak tym ciastem zachwycił. Były to po prostu banany ułożone na ciasteczkowym spodzie i na wierzchu obłożone solidną ilością bitej śmietany.

ciasto bez pieczenia przepis

Wróciliśmy do domu. Wyjęłam ciasto z lodówki, które sama wcześniej przygotowałam według własnego wyobrażenia i stwierdziliśmy krótko: to jest właśnie TO.

Ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki

  • Kilka sztuk krakersów
  • Odrobina kakao do posypania
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt banana
  • 60 ml śmietanki 36 proc

Przygotowanie

  1. Pokrój banana w plasterki.
  2. W wybranej foremce/naczyniu wyłóż na dnie krakersy. Posmaruj je masą kajmakową. Wyłóż banany.
  3. Zmiksuj mascarpone z odrobiną cukru pudru i pod koniec wlej śmietankę kremówkę. Wyłóż masę na banany. Posyp całość dobrej jakości kakao. Wstaw do lodówki i odczekaj minimum 2 godziny.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko