Ciasto jabłkowe

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Szybkie, smaczne i wyjątkowo łatwe ciasto do zrobienia w domu? Jabłecznik oczywiście! :) Dzisiejszy przepis jest dedykowany szczególnie na takie okazje, kiedy najzwyczajniej w świecie mamy ochotę na proste ale smaczne i tradycyjne ciasto.

Z doświadczenia wiem, że foremka tego ciasta znika po kilku godzinach. W szczególności jeżeli odwiedzają nas znajomi albo rodzina. Po kawałek jabłecznika z ochotą sięgają też dzieci. Do dzieła! I wiecie do? Do tego jabłecznika nie dodajemy w ogóle mąki :)

Jabłecznik
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

1/8 masła deserowego i cztery żółtka utrzeć na pianę, dodać dwie filiżanki gęstej marmelady z jabłek, 1/8 g cukru, jedną filiżankę bułki tartej, trochę skórki cytrynowej, 1/8 rodzynków bez pestek, wymieszać to wszystko z pianą z czterech białek, ułożyć na półmisku wysmarowanym oliwą i piec pół godziny w średnim piecu.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.