Grudzień kojarzy mi się z korzennymi zapachami. To jest ten czas, kiedy z wielką chęcią sięgam po pierniczki i dodaję przyprawy piernikowej nawet do zwykłej herbaty. Od pierwszych, grudniowych dni nastrajam się na nadchodzące Święta. Uwielbiam kiedy w domu pachnie cynamonem, imbirem i goździkami. Świąteczne przygotowania są bardzo angażujące, a pieczenie piernika wydaje się być często bardzo pracochłonnym zajęciem. Jednak na przekór wszystkiemu dzisiaj proponuję Ci przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto piernikowe. Gwarantuję Ci, że błyskawicznie poczujesz zbliżające się Święta, a w domu rozniesie się cudowny zapach świątecznych aromatów. I to wszystko przy minimum włożonego wysiłku :) To jak? Skusisz się? :)

Ciasto piernikowe

Tajemnicą błyskawicznego ciasta piernikowego są jego składniki. Możesz się zdziwić ale tym razem nie dodasz ani jajek ani masła czy innego tłuszczu. Za sprawą majonezu ciasto będzie przyjemnie wilgotne, zachowa długo świeżość i wbrew pozorom nie wyczujesz w nim ani grama majonezu. Musisz jedynie pamiętać aby użyty przez Ciebie majonez był dobrej jakości, nie może to być typ "light". Ja użyłam majonezu Kieleckiego. To właśnie majonez zastąpi jajka i tłuszcz.

laczenie skladnikow

Kolejną niespodzianką jest to, że do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nic więcej jak miski i najzwyklejszej trzepaczki. Wszystkie składniki połączysz ze sobą na gładką masę i to się zadzieje w przeciągu kilkunastu minut.

szybkie ciasto piernikowe

Proponuję Ci, żeby ciasto przełożyć kremem piernikowym, co tylko spotęguje jego świąteczny smak. Jednak nie jest to absolutnie koniecznie. Ciasto samo w sobie będzie bardzo dobre.

przepis na ciasto piernikowe

szybkie ciasto piernikowe przepis

ciasto piernikowe przepis szybki

Krem piernikowy

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36 proc
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Śmietankę kremówkę podgrzej w małym garnuszku i pilnuj, żeby się nie zagotowała. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i przyprawę piernikową. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia, a później do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie zmiksuj na najwyższych obrotach i przełóż kremem ciasto oraz rozsmaruj je po bokach.

Ciasto piernikowe

Składniki

  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 130 ml mleka
  • 130 g Majonezu Kieleckiego
  • 130 g cukru brązowego
  • 60 g kakao
  • 170 g mąki pszennej typ 450
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Podgrzej lekko mleko i dodaj przyprawę piernikową. Wymieszaj i przelej do misy.
  2. Dodaj cukier i majonez. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą tak aby całość była jednolita.
  3. Dodawaj stopniowo mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Połącz wszystko.
  4. Boki foremki posmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni z opcją grzania góra-dół. Wylej ciasto do formy i piecz przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozwól aby ostygło i jeżeli chcesz możesz je wtedy rozciąć na 3 równe krążki i posmarować kremem piernikowym.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.