Ciasto piernikowe

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Grudzień kojarzy mi się z korzennymi zapachami. To jest ten czas, kiedy z wielką chęcią sięgam po pierniczki i dodaję przyprawy piernikowej nawet do zwykłej herbaty. Od pierwszych, grudniowych dni nastrajam się na nadchodzące Święta. Uwielbiam kiedy w domu pachnie cynamonem, imbirem i goździkami. Świąteczne przygotowania są bardzo angażujące, a pieczenie piernika wydaje się być często bardzo pracochłonnym zajęciem. Jednak na przekór wszystkiemu dzisiaj proponuję Ci przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto piernikowe. Gwarantuję Ci, że błyskawicznie poczujesz zbliżające się Święta, a w domu rozniesie się cudowny zapach świątecznych aromatów. I to wszystko przy minimum włożonego wysiłku :) To jak? Skusisz się? :)

Tajemnicą błyskawicznego ciasta piernikowego są jego składniki. Możesz się zdziwić ale tym razem nie dodasz ani jajek ani masła czy innego tłuszczu. Za sprawą majonezu ciasto będzie przyjemnie wilgotne, zachowa długo świeżość i wbrew pozorom nie wyczujesz w nim ani grama majonezu. Musisz jedynie pamiętać aby użyty przez Ciebie majonez był dobrej jakości, nie może to być typ "light". Ja użyłam majonezu Kieleckiego. To właśnie majonez zastąpi jajka i tłuszcz.

Kolejną niespodzianką jest to, że do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nic więcej jak miski i najzwyklejszej trzepaczki. Wszystkie składniki połączysz ze sobą na gładką masę i to się zadzieje w przeciągu kilkunastu minut.

Proponuję Ci, żeby ciasto przełożyć kremem piernikowym, co tylko spotęguje jego świąteczny smak. Jednak nie jest to absolutnie koniecznie. Ciasto samo w sobie będzie bardzo dobre.

Krem piernikowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Ciasto piernikowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JP
Joanna Plewińska
Jaka wielkość foremki?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.