Szybkie curry z krewetkami! Moc przypraw, dużo warzyw i najlepsze jest to, że szybko się robi.

Curry z krewetkami jest daniem obiadowym, które idealnie pasuje o każdej porze roku. Ilość przypraw sprawia, że jest to danie mocno aromatyczne. Jeżeli chcesz, to śmietankę możesz zamienić na mleko kokosowe.

curry z krewetkami

Lubię to curry podawać zarówno w zwykły dzień jak i podczas spotkania ze znajomymi. Z podanych proporcji wyjdzie obiad dla 6 osób.

Curry z krewetkami

Składniki

  • 150 g mrożonych krewetek
  • 1 szt pora
  • 1 szt cebuli
  • 2 szt ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 szt cukinii
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i pieprzy cayenne
  • 3/4 szklanki wody
  • 120 ml śmietanki 30 proc

Przygotowanie

  1. Por, cebulę, czosnek pokrój drobno i podsmaż z dodatkiem przypraw na małej ilości oleju.
  2. Dodaj pomidory, cukinię pokrojoną w plasterki, wodę i podsmażaj przez ok. 10 minut.
  3. Wlej śmietankę (możesz tez użyć mleka kokosowego), dodaj rozmrożone krewetki, świeżą kolendrę i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko