Ćwikła

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Domowa ćwikła kojarzyła mi się do tej pory z obiadkami u babci. Do dzisiaj! Bo właśnie przygotowałam pierwszą w życiu ćwikłę :) Powiem otwarcie i od razu na wstępie: podczas tarkowania chrzanu wypłakałam się chyba na kilka lat do przodu. Dopiero po fakcie dowiedziałam się, że chrzan najlepiej jest trzeć na zewnątrz. Ja się po prostu zalałam łzami, ale przynajmniej było warto :)

Prosty przepis, kilka kroków i domowa ćwikła jest gotowa. Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1871r.

Ćwikła
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Wziąść ćwikłowych buraków nie dużych, opłókać, ugotować w miękkiej wodzie, obrać gdy ostygną, i pokrajać w plasterki cienkie, ułożyć w słoju przesypując tartym chrzanem i kminkiem warstwami, gdzieniegdzie wrzucić ziarnko jałowcu, kawałek cukru, pieprzu lub angielskiego ziela i wszystko gotowanym z solą mocnym ostudzonym octem. Za zalać prze dwa dni można używać.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
GK
Grażyna Krepel
BARDZO ZDROWE.DZIĘKUJĘ ZA PRZEPISY.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.