Cytrynowy tort biszkoptowy jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. Jednak gwarantuję Wam, że taki torcik zaspokoi pragnienia największych łasuchów. Taki oto ten torcik psikuśny, że wszystkim pasuje <3 Do pieczenia biszkoptów pochodziłam już kilka razy. W końcu poznałam idealne proporcje. Biszkopt nie opada, pięknie rośnie i ma idealną puszystość. Najważniejsze jest chyba to, że jak dodajemy do masy ubite białka to nie możemy już tego miksować, tylko delikatnie wszystko mieszamy. Dzięki temu biszkopt wygląda cudownie i równomiernie się piecze. W oryginalnym przepisie do upieczenia tego biszkoptu zaleca się użyć 20 jaj i mały kieliszek białego wina. Ja piekłam biszkopt z 5 jaj, więc darowałam już dolewanie kropli wina :) Jeżeli macie tortownicę o wymiarach 19-24 cm to takie proporcje będą idealne. Jeżeli robicie mniejszy torcik, np. w foremce 16 cm to użyjcie 4 jajek.

Cytrynowy tort biszkoptowy

Cytrynowy tort biszkoptowy

Składniki

  • 5 szt jajek
  • 190 g mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
  • 1 szt cytryn
  • 1 szt pomarańczy
  • Odrobina konfitury pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Oddzielam białka od żółtek.
  2. Żółtka ucieram razem z cukrem. Powstanie puszysta masa.
  3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do nich masę żółtkową.
  4. Wsypuję partiami przesiane i wymieszane mąki - tym razem już NIE miksuję, tylko delikatnie mieszam za pomocą szpatułki. Na koniec dodaję odrobinę otartej skórki cytrynowej.
  5. Upewniam się, że nie ma żadnych grudek. Przelewam masę biszkoptową do foremki, która jest wyłożona papierem do pieczenia (tylko dno tortownicy). Nic nie smaruję masłem. Biszkopt umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Biszkopt piecze się ok. 30 minut - sprawdzajmy za pomocą patyczka, czy ciasto jest już dopieczone.
  6. Ostudzony biszkopt kroję na 3 krążki. Każdy z nich nasączam świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowo-cytrynowym.
  7. Na każdy krążek wykładam masę cytrynową i dodatkowo na jednym krążku rozsmarowuję konfiturę pomarańczową.
  8. Wykładam na torcik masę śmietankową. Na samej górze dodaję kilka kleksów z masy cytrynowej.

Masa cytrynowa

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 1 szt cytryn
  • 30 g cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie

  1. Jajko, żółtko, sok z jednej cytryny i masło umieszczam w rądelku.
  2. Stadium wszystko na małym gazie i podczas podgrzewania cały czas mieszam.
  3. Masa zacznie bardzo szybko gęstnieć. Zdejmuję ją z ognia i studzę.

Krem śmietankowy

Składniki

  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 listki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Śmietankę kremówkę przelewam do miski. Dodaję 1 łyżeczkę cukru pudru i ubijam na najwyższych obrotach.
  2. Dwa listki żelatyny maczam w odrobinie zimnej wody. Czekam, aż żelatyna będzie elastyczna i miękka.
  3. Odciskam żelatynę z nadmiaru wody i dodaję do niej 1 łyżkę ubitej śmiatanki. Mieszam wszystko, odrobinę podgrzewam. Czekam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i nie będzie grudek.
  4. Dodaję żelatynę do ubitej śmietany i mieszam wszystko za pomocą szpatułki. Odstawiam bitą śmietanę do lodówki na ok. 10 minut. Smaruję nią gotowy i przełożony tort cytrynowy.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Fun cukru utrzeć w donicy z 20 żółtkami, wsypać dla zapachu trochę wanilii, gorzkich migdałów lub skórki cytrynowej, wlać kieliszek wina białego. Dodać pianę z 20 białek przesypując funtem mąki pięknej, wymieszać ostrożnie i włożyć w dwie wysmarowane masłem tortowe formy.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.