Wiecie, że uwielbiam drożdżówkę. I ja wiem, że Wy też lubicie drożdżówki :) Dzisiaj przed Wami drożdżówka ze śliwką. I oczywiście kruszonka musi być!

Drożdżówka ze śliwką

Kruszonka

Składniki

  • 60 g przesianej mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Przygotowanie

  1. Do miękkiego masła dodaję cukier i wszystko ugniatam palcami.
  2. Dodaję mąkę i dłońmi wyrabiam kruszonkę. Zajmie to ok 10 minut.
  3. Tak przygotowaną kruszonką posypuję drożdżówkę.

Drożdżówka ze śliwką

Składniki

  • Garść śliwek
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g przesianej mąki
  • 3 szt jajek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.
  3. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką.
  4. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.
  5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
  6. Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.
  7. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone śliwki.
  8. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut.
  9. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.