Wielu z Was wysłało do mnie w ostatnim czasie zdjęcia drożdżówek z truskawkami :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić właśnie takie drożdżówki :) Dziękuję za inspirację, wyszło bosko :-) I oczywiście idealna drożdżówka to taka z kruszonką, dlatego podstawowy przepis na kruszonkę znajdziecie tutaj, tylko użyjcie połowę wypisanych składników.

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Składniki

  • Kilkanaście drobnych truskawek
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 250 g przesianej mąki
  • 2 szt jajek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.
  3. Do zmiksowanych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką.
  4. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.
  5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
  6. Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.
  7. Formuję kulki, które rozciągam i spłaszczam, żeby przybrały formę drożdżówki. Każdą drożdżówkę na środku spłaszczam za pomocą szklanki - przyciskam mocno dno szklanki do ciasta. Nakładam truskawki i posypuję wszystko kruszonką.
  8. Odstawiam drożdżówki na 30 minut.
  9. Wstawiam wyrośnięte drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 25 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.