Drożdżówki z truskawkami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 90 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Wielu z Was wysłało do mnie w ostatnim czasie zdjęcia drożdżówek z truskawkami :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić właśnie takie drożdżówki :) Dziękuję za inspirację, wyszło bosko :-) I oczywiście idealna drożdżówka to taka z kruszonką, dlatego podstawowy przepis na kruszonkę znajdziecie tutaj, tylko użyjcie połowę wypisanych składników.

Drożdżówki z truskawkami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JL
Joanna Leja
Wszystko ładnie, tylko nie ma podanych składników
Awatar
Lena Gryszko
Już wszystko jest! :-)
JL
Joanna Leja
Przepisy Tradycyjne Dziękuję bardzo, gdyż wyglądają pysznie a moje dzieciaki wprost przepadają za "domowymi bułeczkami" jak Oni je nazywają.
Awatar
Lena Gryszko
Asiu, za sekunkę powinny się pojawić składniki :-) Bardzo Ci dziękuję, że napisałaś! :-) Nie wiem jak to się stało, że nie wyświetliły się składniki!
MD
Maria Dzieweczyńska
Pyszne zrobiłam tez z rabarberem , tez byly dobre
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.