Eklerki :) Wcale nie są takie trudne, ale za to jakie pyszne! :) Jeżeli macie w domu trochę masła, mąkę, jajka i śmietankę - to do dzieła!

Eklery

Eklery

Składniki

  • Odrobina skórki z cytryny
  • 125 ml śmietanki 36 proc
  • 4 szt jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 200 ml wody

Przygotowanie

  1. Wodę i masło zagotowuję w małym rondelku. Stopniowo dodaję mąkę i intensywnie mieszam. Masa zacznie bardzo szybko gęstnieć. Ciasto jest gotowe w momencie, kiedy swobodnie odchodzi od spodu rondelka.
  2. Do odstudzonego (to ważne!) ciasta dodaję po kolei całe jajka. Ubijam wszystko mikserem i dodaję odrobinę skórki cytrynowej.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. W tym czasie wykładam ciasto na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można wykładać zwykłą łyżką, a można też za pomocą rękawa cukierniczego. Ważne, żeby zachować odstępy - ciasto znacznie urośnie.
  4. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Eklery będą się piekły ok. 25 minut. Obserwujmy, czy się nie przypalają.
  5. W czasie kiedy pieką się eklery, przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietankę na najwyższych obrotach i dodaję odrobinę cukru - do smaku.
  6. Upieczone eklery studzę. Następnie przekrajam je w połowie i spód wykładam bitą śmietaną. Przyprószone cukrem pudrem eklery smakują wyśmienicie!

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Półtorej szklanki wody i większe pół szklanki sklarowanego masła wlać do rondelka a gdy się zacznie gotować, wsypać pół funta mąki i mieszać bez przerwy, aż masa odstawnie od rondelka. Wtenczas odstawić do wystudzenia. W przestudzone ciasto wbijać jedno po drugiem 6 całych jaj, wsypać trochę startej skórki pomarańczowej, następnie ciasto doskonale ubić. Wyłożyć blachę białym papierem, który wysmarować z wierzchu jajkiem, rozbitem w wodzie, wstawić do pieca niezbyt gorącego, uważając aby się nie przepiekły. [...] Następnie je poprzekrawać, napełnić śmietaną ubitą z cukrem, potem złożyć obiedwie połowy i ułożyć na półmisku.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.