Dlaczego zdecydowałam się przetestować jeszcze jeden przepis na faworki? Otóż niektórzy z Was zadawali pytanie: gdzie te bąbelki w faworkach? I faktycznie, faworki z poprzedniego przepisu tych bąbelków nie mają. Są bardzo dobre, są chrupiące i lekkie, ale bez bąbelków.
Postanowiłam, że muszę znaleźć przepis, który te bąbelki zapewni :) Kucharz Warszawski z 1895r. przyszedł z pomocą i nie zawiódł.


Faworki II
Składniki
- 400 ml oleju
- 26 g cukru
- 10 ml rumu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 szt żółtek
- 5 g masła
- 200 g mąki
Przygotowanie
- W misce ucieram masło dodając po kolei żółtka i wsypując cukier.
- Kiedy masa jest już prawie białego koloru dodaję śmietanę, rum i 150 g mąki.
- Zaczynam ugniatać ciasto rękoma, dodając resztę mąki.
- Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto rozwałkowuję na stolnicy. Ciasto powinno być bardzo cienkie.
- Kroję ciasto na paski, następnie na prostokąty. Każdy prostokąt nacinam na środku i przewlekam jeden koniec faworka na drugą stronę.
- Rozgrzewam na rondlu 400 ml oleju. Faworki wrzucam na olej i czekam aż się zrumienią. Przewracam je na drugą stronę. Jak tylko faworki są usmażone, wyjmuję je łyżką cedzakową i układam na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
- Osuszone i odsączone faworki posypuję cukrem pudrem. Z tej proporcji wyjdzie ok. 25 faworków.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Utrzeć na śmietanę 2 łyżki świeżego masła, wbić po jednemu 15 żółtek i 10 łutów cukru, ucierać ciągle w donicy, wlać kieliszek araku, 6 łyżek kwaśnej śmietany, wsypać półtora funta mąki i rozetrzeć z całą masą. Potem wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać jeszcze pół funta mąki i ugnieść ciasto, które ma być tak wolne, że zaledwie da się wałkować. Rozwałkować cienko, krajać kółkiem paski i kawałki, przewijać każdy kawałek i smażyć na gorącym szmalcu. Skoro się z jednej strony zrumienią przewrócić na drugą stronę, podsmażyć, wyjmować na półmisek i gorące posypywać grubo cukrem tłuczonym z wanilią. Faworki najlepiej smażyć w rądlu na niezbyt mocnym ogniu.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

