Gulasz

Według przepisu z 1920 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Wołowy gulasz po węgiersku to idealny dodatek do placków ziemniaczanych lub klusek śląskich. W moim rodzinnym domu często jadłam gulasz z domowym chlebem, było to jedno z moich ulubionych dań. Prosty i smaczny obiad :)

Gulasz
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1920 roku

Na gulasz najlepsze jest mięso tłuste od przodu. Pokrajać 1 kg mięsa w grubą kostkę, posolić wrzucić do rondla na rozpalone masło lub słoninę, posypać pół łyżeczki papryki i zarumienić. Potem pokrajać drobno dwie lub trzy cebule, wrzucić do mięsa, skrapiać zimną wodą i dusić tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.Nakoniec oprószyć mąką, obrumienić dobrze, bo sos powinien być brunatny, zalać rosołem lub wodą, aby go było dość dużo,poddusić jeszcze trochę i wydać z kartoflami, kluskami kładzionemi lub knedlami.

Awatar
Zuzia Buczek
Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.