Kruche ciasteczka idealne do kawy, czy herbaty. Zawsze kojarzą mi się z okresem przedświątecznym i mimo, iż na święta robimy pierniczki, to te małe cudeńka też są idealne i przesmaczne! A, że święta tuż tuż i wszędzie zaczyna się wielkie dekorowanie światełkami i lada moment zaczną rozbrzmiewać świąteczne „ Last Christmas”, to zachęcam więc i Was do upieczenia ich :) , gdyż jest to banalnie proste, a mała zmiana pozwoliła mi na to, iż są o wiele bardziej smaczne! Mam nadzieję, że i Wam zasmakują (u mnie zniknęły w mig). Czekam na wasze opinie !

Kruche ciasteczka

Są banalnie proste, a mała zmiana pozwoliła mi na to, iż są o wiele bardziej smaczne! Mam nadzieję, że i Wam zasmakują <u mnie zniknęły w mig > Czekam na wasze opinie :) Z podanych proporcji wychodzi ok.35 ciastek.

Kruche ciasteczka

Składniki

  • Ulubiona konfitura/dżem
  • 1 szt laski wanilii
  • 1 szt jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła

Przygotowanie

  1. Masło miksuje na puszysty krem, następnie dodaję przesianą mąkę i miksuję ok. 3 min.
  2. Do masy dodaję cukier i miksuję kolejną minutę i kolejno dodaję jajko oraz wanilię. Ciasto zarabiam do momentu, aż nie będzie kleiło się do dłoni. W innym wypadku dodaję troszkę mąki.
  3. Nagrzewam piekarnik do 180 st. Przygotowaną masę wykładam na stół oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość ok 2 cm. Wycinam foremką kształty (tu Twoja inwencja twórcza). W każdym ciastku robię dziurkę, ale nie na wylot i umieszczam w niej marmoladę/dżem.
  4. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min na złoty kolor. Smacznego !

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ciasto cukrowe kruche 12 dkg niesłonego masła utrzeć na pianę, wsypać 1/2 kg mąki, 35 dkg cukru, wbić 2 całe jaja i wyrabiać dobrze na stolnicy. Potem rozwałkować cienko, wycinać gwiazdki lub inne figury blaszanemi foremkami, układać na blasze wysmarowanej masłem, posmarować jajkiem, obsypać siekanemi migdałami z cukrem i upiewc w piecu na jasnozłoty kolor.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Katarzyna Kostrzewa

Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko