Kruche rogaliki z makiem

Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Malutkie, kruche rogaliki z makiem. Szybko się je robi, nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników. Uwielbiam zapach, który unosi się w domu podczas ich pieczenia. Jest to aromat zwiastujący nadchodzącą zimę i zbliżające się Święta.

Do nadzienia użyłam domowej masy makowej. Nie uznaję tych sklepowych z tego powodu, że często są przesłodzone i mi po prostu nie smakują. Albo jeszcze nie znalazłam idealnej gotowej masy. W każdym razie przygotowanie domowej masy makowej zajmuje kilka minut – sparz wrzątkiem zmielony, suchy mak i odczekaj aż ostygnie. Odsącz nadmiar wody i doprawiaj ulubionymi przyprawami, miodem i bakaliami. Cała zabawa z domym makiem trwa dosłownie kilkanaście minut.

Ciasto do tych rogalików jest bardzo kruche. Ważne jest to, aby przed przystąpieniem do wałkowania porządnie je schłodzić w lodówce. Wstaw je do lodówki na godzinę, szczelnie owiń w folię spożywczą. Podczas wałkowania podsypuj blat odrobiną mąki – zobaczysz, jak łatwo się je rozwałkuje.

Rogaliki zachowują świeżość przez kilka dni. Nie musisz ich specjalnie w konkretny sposób przechowywać. Ja uwielbiam śniadania w słodkim stylu i do porannej kawy smakują idealnie. Przyznajmy otwarcie: jesienią czy zimą weekendowe poranki najlepiej właśnie smakują w łóżku.

Leniwie spędzony czas w przyjemnej pościeli w towarzystwie dobrego jedzenia i kawy pozytywnie nastraja na resztę weekendu. Lubię zwolnić tempo i cieszyć się po prostu tym, że po całym tygodniu możemy w końcu spokojnie spędzić trochę czasu razem. Przykładam dużą wagę do otoczenia i staram się żeby w naszym domu było przytulnie. Od jakiegoś czasu zaprzyjaźniłam się z kołdrami, które są wypełnione wełną z alpaki. Wełna z alpaki jest 5x cieplejsza od wełny owczej, a przy tym nie rozwijają się w niej roztocza i jest idealna przez cały rok. Kołdry są nie tylko przyjemne i opatulające ale też perfekcyjnie wykonane (100 proc. ręczna praca). Zresztą możesz się więcej dowiedzieć na oficjalnej stronie producenta.

Dodatkowo do końca listopada możliwy jest zakup wyrobów ALPACALMA ze zniżką ok. 200 zł. Podczas składania zamówienia wystarczy wpisać hasło: zdrowawelnazalpaki.

Jeżeli zdecydujesz się na jakikolwiek zakup, daj znać :)

Kruche rogaliki z makiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.