Leczo

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 180 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Możesz o tym nie wiedzieć ale leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej. I tak się składa, że ja również mam z Węgrami coś wspólnego :) Mistrzynią od węgierskiej kuchni była moja babcia. Pamiętam, że w jej kuchni zawsze była ogromna ilość świeżych, różnego rodzaju papryk. Ogólnie, tak jak my na co dzień korzystamy z papryki czerwonej, tak na Węgrzech papryka czerwona występuje w niezliczonych dla mnie odmianach.

Jednym z popisowych dań mojej babci było leczo – tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Leczo, to danie jednogarnkowe i idealne dla całej rodziny. Podduszane warzywa z dodatkiem hummusu stanowią pożywny i zdrowy posiłek. Bez obaw podaję leczo również mojej 2-latce i cieszę się, że z takim smakiem się nim zajada. Tradycyjne leczo w moim domu serwujemy w wersji wegetariańskiej. Leczo gotuje się ok 3 godzin (garnek na ok. 8 porcji) i głównymi składnikami są: różne odmiany papryk, cebula i pomidory. Babcia opracowała swoją recepturę i pod koniec gotowania leczo dodawała do niego surowe jajko. Dzięki temu leczo nabiera delikatniejszego smaku.

Pamietam jak babcia rano nastawiała gar do gotowania leczo i po kilku godzinach, w porze obiadowej, zasiadaliśmy do stołu. Leczo uwielbiali wszyscy – zarówno ci najstarsi jak i najmłodsi. Nawet jeżeli jakimś cudem zostało trochę leczo, to na drugi dzień i tak już znikało. W między czasie wyjadaliśmy je na zimno, prosto z lodówki.

Może się wydawać, że gotowanie potrawy przez kilka godzin jest męczące ale pocieszające jest kilka faktów:

– warzywa możesz spokojnie posiekać za pomocą mini robota kuchennego. Ja akurat korzystam z Braun MultiQuick 9. Powiem krótko: ten blender jest niesamowicie mocny, a z opcją krojenia i szatkowania nieraz wyręczył mnie podczas gotowania. Oprócz tego, jeżeli masz w domu malucha to spokojnie możesz zblendować przygotowane leczo na jednolity i gładki w konsystencji mus.

– Jak tylko pokroisz warzywa, możesz wrzucić je do garnka i zostawić po przykryciem na dobre 2-3 godziny. Warto oczywiście od czasu do czasu zajrzeć pod pokrywkę i wymieszać całość, natomiast leczo w proponowanej przeze mnie postaci gotuje się praktycznie samo.

Moja babcia do leczo dodawała tylko kilka składników, a smak i zapach tej potrawy był zawsze po prostu zniewalający. Również w swojej kuchni skupiam się na tej podstawowej i moim zdaniem najlepszej wersji leczo aczkolwiek nie ukrywam, że lubię też dodać coś od siebie. Dlatego na sam koniec wykładam sporą ilość hummusu.

Leczo wyjadane za pomocą chleba na zakwasie jest po prostu bajecznie dobre.

Leczo
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
EW
Ella Woss
Bidne to leczo (nie dziwię się że jesteś taka chudzina) ja wolę z kiełbaską , boczusiem , czosnkiem , pomidorami , cukinią i dobrymi przyprawami , hummus dobry do pita bread ale jakim cudem znalazł sie w Twoim leczo , lubisz udziwniać ale smacznego .
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.