Możesz o tym nie wiedzieć ale leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej. I tak się składa, że ja również mam z Węgrami coś wspólnego :) Mistrzynią od węgierskiej kuchni była moja babcia. Pamiętam, że w jej kuchni zawsze była ogromna ilość świeżych, różnego rodzaju papryk. Ogólnie, tak jak my na co dzień korzystamy z papryki czerwonej, tak na Węgrzech papryka czerwona występuje w niezliczonych dla mnie odmianach.

Leczo

Jednym z popisowych dań mojej babci było leczo – tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Leczo, to danie jednogarnkowe i idealne dla całej rodziny. Podduszane warzywa z dodatkiem hummusu stanowią pożywny i zdrowy posiłek. Bez obaw podaję leczo również mojej 2-latce i cieszę się, że z takim smakiem się nim zajada. Tradycyjne leczo w moim domu serwujemy w wersji wegetariańskiej. Leczo gotuje się ok 3 godzin (garnek na ok. 8 porcji) i głównymi składnikami są: różne odmiany papryk, cebula i pomidory. Babcia opracowała swoją recepturę i pod koniec gotowania leczo dodawała do niego surowe jajko. Dzięki temu leczo nabiera delikatniejszego smaku.

leczo wege

przepis leczo

Pamietam jak babcia rano nastawiała gar do gotowania leczo i po kilku godzinach, w porze obiadowej, zasiadaliśmy do stołu. Leczo uwielbiali wszyscy – zarówno ci najstarsi jak i najmłodsi. Nawet jeżeli jakimś cudem zostało trochę leczo, to na drugi dzień i tak już znikało. W między czasie wyjadaliśmy je na zimno, prosto z lodówki.

leczo przepis

Może się wydawać, że gotowanie potrawy przez kilka godzin jest męczące ale pocieszające jest kilka faktów:

– warzywa możesz spokojnie posiekać za pomocą mini robota kuchennego. Ja akurat korzystam z Braun MultiQuick 9 (sprawdź czym się wyróżnia i jaki powinien być dobry blender). Powiem krótko: ten blender jest niesamowicie mocny, a z opcją krojenia i szatkowania nieraz wyręczył mnie podczas gotowania. Oprócz tego, jeżeli masz w domu malucha to spokojnie możesz zblendować przygotowane leczo na jednolity i gładki w konsystencji mus.

przepis na wege leczo

wege przepis leczo

przepis na proste leczo

– Jak tylko pokroisz warzywa, możesz wrzucić je do garnka i zostawić po przykryciem na dobre 2-3 godziny. Warto oczywiście od czasu do czasu zajrzeć pod pokrywkę i wymieszać całość, natomiast leczo w proponowanej przeze mnie postaci gotuje się praktycznie samo.

wege przepis leczo proste

Moja babcia do leczo dodawała tylko kilka składników, a smak i zapach tej potrawy był zawsze po prostu zniewalający. Również w swojej kuchni skupiam się na tej podstawowej i moim zdaniem najlepszej wersji leczo aczkolwiek nie ukrywam, że lubię też dodać coś od siebie. Dlatego na sam koniec wykładam sporą ilość hummusu.

leczo hummus

Leczo wyjadane za pomocą chleba na zakwasie jest po prostu bajecznie dobre.

przepis na wegierskie leczo

Leczo

Składniki

  • Opcjonalnie do podania: hummus
  • 2 szt papryk żółtych
  • 4 szt papryk czerwonych
  • 5 szt pomidorów
  • 3 szt cebuli
  • 1 szt jajek
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, pół łyżeczki mielonej papryki ostrej, sól do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokrój: paprykę w jak najcieńsze paseczki, cebulkę w piórka, a pomidory w łódeczki.
  2. Rozgrzej odrobinę oleju w garnku z grubym dnem. Wyłóż paprykę, cebulę i zostaw pod przykryciem na ok. 1,5 godziny. Warzywa powinny się dusić na średnim ogniu.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, wymieszaj i ponownie przykryj pokrywką i zostaw na kolejną godzinę.
  4. Dopraw łyżeczką mielonej papryki słodkiej, solą do smaku i papryką czerwoną ostrą. Wymieszaj, wbij surowe jajko i intensywnie zamieszaj. Pozostaw pod przykryciem na ok. 5 minut.
  5. Gotowe leczo podawaj z hummusem i chlebem. Możesz je serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko