Kolejny raz przekonuję się do tego, że domowych lodów nic nie przebije! Tym razem aksamitne lody orzechowe. Tak mocno orzechowych lodów nigdzie nie dostaniecie :D Z podanych proporcji wychodzi ok 1200 ml lodów.

Lody orzechowe

Lody orzechowe

Składniki

  • 200 g cukru
  • 5 szt żółtek
  • 500 ml śmietanki 36 proc
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Orzechy rozdrabniam.
  2. Śmietankę kremówkę podgrzewam na słabym ogniu i dodaję do niej orzechy. (Uwaga! Oryginalny przepis zakłada, żeby sparzyć gorącą śmietanką potłuczone orzechy i później przecedzić śmietankę, tak aby pozbyć się kawałków orzecha. Ja jednak zostawiam orzechy.)
  3. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą jasną masę.
  4. Zdejmuję śmietankę z orzechami z ognia i powoli wlewam żółtka. Cały czas wszystko mieszam.
  5. Wstawiam ponownie śmietankę tym razem już z żółtkami na ogień i mieszam. Masa zacznie gęstnieć. Gotuję tak przez ok. 15 minut.
  6. Przelewam masę do pojemnika i wstawiam go do zamrażalnika. Masę będę mieszać dokładnie za pomocą zwykłej szpatułki co pół godziny przez najbliższe 3 godziny. Później już co godzinę. Dzięki temu lody będą aksamitne i bez grudek lodu.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwa funty orzechów włoskich utłuc na massę, sparzyć wrzącą śmietanką, a po upływie pół godziny wycisnąć przez serwetę. Śmietanki powinno być 2 kwarty. Półtora funta cukru rozbić z 10 żółtkami, zmięszać ze śmietanką, postawić na blasze mięszając aż do zgęstnienia, poczem ostudzić, wlać w puszkę i postąpić dalej jak wiadomo.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko