Nie znam ani jednej osoby, która nie lubiłaby lodów. Dzieci, dorośli, poważni, roztargnięci - nieważne. Każdy je uwielbia. A najlepsze są te domowe. Gwarantuję Wam, że nigdzie nie spróbujecie takich lodów. To wy decydujecie jak bardzo mają być truskawkowe. Ja proponuję żeby były maksymalnie owocowe :-) Oprócz tego nie musicie mieć żadnych specjalnych maszyn, żeby je zrobić (oczywiście byłoby to ułatwieniem ale bez tego też da się żyć). Jak Bartek spróbował tych lodów to stwierdził, że przeszłam samą siebie, więc po prostu musicie ich spróbować <3

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Składniki

  • 5 szt żółtek
  • 200 g cukru
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 0.5 kg truskawek

Przygotowanie

  1. Truskawki myję, wyciągam szypułki i wsypuję do miski. Za chwilę je zblenduję na gładką masę.
  2. Podgrzewam śmietankę kremówkę, ale nie zagotowuję.
  3. W osobnym naczyniu ubijam na puszystą masę żółtka z cukrem. Jak już są gotowe dodaję je do podgrzanej śmietanki. Śmietankę trzymam cały czas w rondelku, który stoi na włączonym palniku. Dodając żółtka cały czas mieszam wszystko trzepaczką. Masa zacznie po chwili gęstnieć. Wszystko trwa ok. 10 minut.
  4. Przelewam masę śmietankowo-żółtkową do zblendowanych truskawek. Wszystko dokładnie mieszam.
  5. Tak gotowe lody studzę w pojemniku. Przed włożeniem ich do zamrażalnika mieszam masę.
  6. Kiedy lody są już w zamrażalniku staram się je wyjmować co ok. pół godziny żeby dokładnie je przemieszać - wystarczy zwykła łopatka do mieszania a będą puszyste i nie pojawią się grudki lodu. Lody będą gotowe po ok. 8 godzinach

Treść oryginalna przepisu z 1838 roku

Is made in the same manner—the strawberries must be very ripe, and the stems picked out. If rich cream can be procured, it will be infinitely better—the custard is intended as a substitute, when cream cannot be had.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.