Nic na to nie poradzę, że uwielbiam słodkości. Jestem z tych, którzy nawet zimą jedzą lody. Obawiałam się podejścia do przyrządzenia domowych lodów przede wszystkim dlatego, że nie posiadam nawet maszynki do ich wyrobu! Teraz, po przetestowaniu przepisu z czystym sumieniem polecam ich przyrządzenie – bez użycia maszyny! Lody są po prostu cudowne...

I jeszcze ciekawostka – Ci z Was, którzy jeszcze nie wiedzą - to tak się składa, że ukończyłam psychologię na Uniwersytecie SWPS. A jak psychologia, to dużo też było Freuda... Wiecie za jakim deserem przepadał Freud? Właśnie za lodami waniliowymi! Słodkiego, tłustego czwartku! :)

Lody waniliowe

Lody waniliowe

Składniki

  • Laska wanilii
  • 250 g cukru pudru
  • 5 szt żółtek
  • 0.5 l śmietanki 36 proc.

Przygotowanie

  1. W misce ucieram mikserem cukier puder i żółtka - masa powinna być białego koloru.
  2. W między czasie na słabym ogniu podgrzewam pokrojoną laskę wanilii i śmietankę. Laskę wanilii lekko otwieram nożem - żeby łatwiej wydobyć ziarenka, które zawierają w sobie całą esencję smakową i zapachową :)
  3. Jak tylko żółtka są ubite,a śmietanka podgrzana, to powoli wlewam żółtka do śmietanki. Garnek cały czas stoi na włączonym palniku. Nie przerywam mieszania. Masa śmietankowo - waniliowa zacznie gęstnieć.
  4. Przelewam rzadkie i ciepłe lody do metalowego pojemnika i czekam aż masa ostygnie. Od tego momentu mieszam masę lodową co 15 minut.
  5. Po mniej więcej godzinie, kiedy masa już przestygła, wstawiam pojemnik do zamrażalnika. Cały czas mieszam masę co 15 minut. Czynność tę powtarzam przez 5 godzin :)

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Chcąc mieć lody wyborowe, trzeba na kwartę śmietanki brać 10-12 żółtek, funt cukru i pół laski wanilii. Śmietankę z wanilią pokrajaną w kawałki ugotować na wolnym ogniu - żółtka rozbić z pudrem w drugim rondlu, a gdy śmietanka się zagotuje, wlewać ją powoli w rondel z żółtkami, mieszając ciągle, aby się żółtka nie zwarzyły; potem rondel postawić na blasze i mieszając bez przerwy, uważać, aby się śmietanka nie zagotowała; Skoro tylko zacznie się podnosić, zestawić rondel z ognia, masę przecedzić przez gęste sit, wystudzić i wlać w maszynkę od lodów lub w puszkę, którą wstawić w kubełek, odbłożywszy na spodzie i dookoła drobno tłuczonym lodem, posypanym solą. W czasie kręcenia zbierać i przytrzymywać lody łopatką drewnianą. Chcąc podać lody do obiadu na większą ilość osób, trzeba je po ukręceniu włożyć w jedną formę większą lub w kilka mniejszych, które nakrywszy białym papierem, szczelnie zamknąć i zapakować w lód na pół godziny lub dłużej.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.