Lody waniliowe

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 420 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nic na to nie poradzę, że uwielbiam słodkości. Jestem z tych, którzy nawet zimą jedzą lody. Obawiałam się podejścia do przyrządzenia domowych lodów przede wszystkim dlatego, że nie posiadam nawet maszynki do ich wyrobu! Teraz, po przetestowaniu przepisu z czystym sumieniem polecam ich przyrządzenie – bez użycia maszyny! Lody są po prostu cudowne...

I jeszcze ciekawostka – Ci z Was, którzy jeszcze nie wiedzą - to tak się składa, że ukończyłam psychologię na Uniwersytecie SWPS. A jak psychologia, to dużo też było Freuda... Wiecie za jakim deserem przepadał Freud? Właśnie za lodami waniliowymi! Słodkiego, tłustego czwartku! :)

Lody waniliowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Chcąc mieć lody wyborowe, trzeba na kwartę śmietanki brać 10-12 żółtek, funt cukru i pół laski wanilii. Śmietankę z wanilią pokrajaną w kawałki ugotować na wolnym ogniu - żółtka rozbić z pudrem w drugim rondlu, a gdy śmietanka się zagotuje, wlewać ją powoli w rondel z żółtkami, mieszając ciągle, aby się żółtka nie zwarzyły; potem rondel postawić na blasze i mieszając bez przerwy, uważać, aby się śmietanka nie zagotowała; Skoro tylko zacznie się podnosić, zestawić rondel z ognia, masę przecedzić przez gęste sit, wystudzić i wlać w maszynkę od lodów lub w puszkę, którą wstawić w kubełek, odbłożywszy na spodzie i dookoła drobno tłuczonym lodem, posypanym solą. W czasie kręcenia zbierać i przytrzymywać lody łopatką drewnianą. Chcąc podać lody do obiadu na większą ilość osób, trzeba je po ukręceniu włożyć w jedną formę większą lub w kilka mniejszych, które nakrywszy białym papierem, szczelnie zamknąć i zapakować w lód na pół godziny lub dłużej.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AW
Armin Wittner
Nie "żółtka do śmietanki" tylko na odwrot!. Zawsze wlewa sie porcjami gorace do zimnego. Tak tez zreszta jest w oryginalnym tekscie przepisu.
AK
Aurelia Korczyk
Lody są pyszne, zamiast cukru-pudru dałam ksylitol i były trochę za słodkie, ale i tak pyszne
DD
Diana Dziarmaga
Czy istotne jest żeby pojemnik był metalowy a nie plastikowy?
GJ
Grażyna Jagintowicz
Spróbuję ale przeraża mnie mieszanie przez 5 godz
Awatar
Lena Gryszko
Uwierz mi, ten smak rekompensuje to przerażenie
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.