Danie główne - błyskawiczne dzisiaj :) Wiem, że niektórzy z Was uwielbiają łososia :) Ja też tak mam! Jeżeli przetestujecie przepis to nadsyłajcie zdjęcia - zawsze sprawia mi to ogromną radość :)

Grillowany łosoś

Łosoś grillowany

Grillowany łosoś

Składniki

  • Odrobina oliwy
  • Szczypta soli
  • 1 szt dzwonka łososia

Przygotowanie

  1. Łososia płuczę, osuszam dokładnie ręcznikiem kuchennym, solę go z każdej strony i skrapiam kilkoma kroplami oliwy.
  2. Rozgrzewam patelnię grillową.
  3. Łososia kładę na patelni grillowej i smażę go z każdej strony ok. 3 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Dzwono łososia przekrajać, wyjąć ości, każdy kawałek posolić, umaczać w oliwie i piec na ruszczie rozpalonym. W braku rusztu, rozpalić na patelni łyżkę oliwy, obsmażyć w niej łososia, następnie wyjąć z oliwy, a włożywszy na drugą, suchą patelnię, wstawić do gorącego pieca, aż wyschnie i upiecze się. Podaje się z sosem tatarskim lub remoulade.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko