Majonez domowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Co mnie skłoniło, żeby samej przygotować majonez? Okazuje się, że ciężko jest dostać w sklepie majonez, który nie zawiera konserwantów czy innych ulepszaczy. Co ciekawe, przygotowanie majonezu wcale nie jest trudne! Potrzebujemy raptem kilka składników i domowy majonez gotowy.

Majonez domowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwa żółtka utrzeć do białości, dodawszy szczyptę soli, do tego wlewać po parę kropel świeżej oliwy i trochę octu estragonowego, mieszając ciągle, potem znów dodać oliwy, octu i tak postępować aż do wymieszania pół kwarty oliwy z żółtkami. Octu powinno być tylko tyle, aby smak był kwaskowaty. Do tej massy dobiera się mocny rosół, zaprawiwszy mąką, a dla nadania ostrości nieco pieprzu i musztardy. Podaje się na zimno.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.