Co mnie skłoniło, żeby samej przygotować majonez? Okazuje się, że ciężko jest dostać w sklepie majonez, który nie zawiera konserwantów czy innych ulepszaczy. Co ciekawe, przygotowanie majonezu wcale nie jest trudne! Potrzebujemy raptem kilka składników i domowy majonez gotowy.

Majonez domowy

Majonez domowy

Składniki

  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta soli i szczypta pieprzu
  • 0.5 łyżeczki octu
  • 100 ml oleju
  • 1 szt żółtek

Przygotowanie

  1. Jajko sparzam wrzątkiem i oddzielam białko od żółtka.
  2. Do żółtka dodaję szczyptę soli, pieprzu i musztardę. Zaczynam trzepaczką ucierać żółtko do momentu aż będzie bladożółtego koloru.
  3. Dodaję odrobinę octu i zaczynam stopniowo dolewać olej. Cały czas mieszam trzepaczką. Olej wlewam partiami - jak tylko masa majonezowa staje się gładka, dolewam kolejną partię oleju.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwa żółtka utrzeć do białości, dodawszy szczyptę soli, do tego wlewać po parę kropel świeżej oliwy i trochę octu estragonowego, mieszając ciągle, potem znów dodać oliwy, octu i tak postępować aż do wymieszania pół kwarty oliwy z żółtkami. Octu powinno być tylko tyle, aby smak był kwaskowaty. Do tej massy dobiera się mocny rosół, zaprawiwszy mąką, a dla nadania ostrości nieco pieprzu i musztardy. Podaje się na zimno.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko