Smak dzieciństwa! Jak tylko rozpoczyna się sezon na truskawki to nie sposób przejść obok nich obojętnie. Makaron z truskawkami i śmietaną jest posiłkiem, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem.

Makaron z truskawkami

Pamiętam jak będąc w podstawówce byłam zapisana na szkole obiady. Właśnie w piątki, pod koniec roku szkolnego na stołówce serwowali często makaron z truskawkami. Każde dziecko prosiło o to samo: "mogę więcej sosu?" :)

truskawki

Przygotowanie makaronu z truskawkami jest banalnie proste. Każdy ma swoje ulubione sposoby. Jedni dodają odrobinę cukru, inni rozrabiają sos truskawkowy ze śmietaną, a inni z jogurtem. Są też tacy którzy lubią dodać do makaronu twaróg. Jak nie podasz tego przysmaku, to i tak wszyscy będą zadowoleni :)

truskawki z makaronem

Makaron z truskawkami

Składniki

  • Opcjonalnie cukier do smaku
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 proc
  • 500 g truskawek
  • 500 g makaronu

Przygotowanie

  1. Truskawki myję, odrywam szypułki i rozgniatam widelcem. Nie blenduję ich, ponieważ chcę aby truskawki nie były zbytnio rozdrobnione.
  2. Gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do rozgniecionych truskawek dodaję śmietanę, odrobinę cukru (tylko jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie) i tak przygotowanym sosem polewam ugotowany makaron. Gotowe!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.