Powiem otwarcie: obawiałam się pieczenia makowca. To było moje pierwsze podejście i dużo się naczytałam (i nasłyszałam) jakie to trudne jest upieczenie makowca. Do ostatniej chwili, do momentu, aż odkroiłam kawałek i spróbowałam ciasta, czułam adrenalinę :D Czas najwyższy zabrać się za pieczenie makowca! Uprzedzam: z podanych proporcji wychodzi ponad 2 kg makowca, więc jeżeli chcecie mniejszy, to analogicznie użyjcie mniej składników :)

Makowiec

Oficjalnie mówię Wam: domowego makowca da się zrobić! I smakuje bardzo przyjemnie :) Ja akurat lubię, kiedy jest dużo nadzienia (zresztą widać to na zdjęciach) i nie przepadam za tym, kiedy ciasto jest wysuszone. Tyle serca włożyłam w mojego pierwszego makowca, że po prostu musiał dobrze wyjść. Kluczowe moim zdaniem jest owinięcie makowca w papier do pieczenia - dzięki temu zostawiamy odrobinę miejsca na rośnięcie w piekarniku ale kontrolujemy to - inaczej makowiec może mieć pęknięcie i u mnie w końcówce makowca to się stało. Następnym razem szczelniej go zawinę. Dzielę się z Wami przepisem :)

Ciasto drożdżowe do makowca

Składniki

  • Całe roztrzepane jajko do posmarowania makowca
  • Szczypta soli
  • 35 g rodzynek
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 4 szt żółtek
  • 20 g drożdży
  • 130 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mocno mleko i zalewamy nim 100 g mąki. Trzepaczką rozbijamy wszystkie grudki.
  2. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie (ok. 20 ml) ciepłego mleka (jeżeli mleko będzie za gorące to drożdże nie będą pracowały, temperatura powinna być letnia). Jak tylko masa mączno-mleczna trochę przestygnie dodajemy mieszankę mleczno-drożdżową, mieszamy rozczyn i odstawiamy na bok, aby drożdże trochę podrosły (ok. 40 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem).
  3. W osobnej misce ubijamy żółtka z łyżką mleka i dodajemy je do rozczynu. Następnie dodajemy pozostałe składniki: resztę mąki, cukier, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto rękoma przez chwilę, aż połączą się składniki i dodajemy płynne masło. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto swobodnie zacznie odchodzić od dłoni.
  4. Do wyrobionego ciasta dodajemy sparzone rodzynki i kilka razy zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto zostawiamy na ok. 1 godzinę, aby dobrze podrosło (możemy je ustawić na garnku wypełnionym gorącą wodą i przykrytym pokrywką)
  6. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt prostokąta. Przenosimy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wykładamy nadzienie makowe, ale tak aby brzegi (ok 2 cm) nie były posmarowane makiem. 8 Zwijamy nasze ciasto w rulon. Podobnie, jak często są zwinięte ciasta francuskie. Końce makowca podwijamy pod spód. Upewniamy się, że ciasto na spodzie jest dobrze zlepione.
  8. Smarujemy makowca roztrzepanym jajkiem i opatulamy go szczelnie papierem do pieczenia. Dzięki temu unikniemy pęknięć. Między ciastem, a papierem powinna być bardzo mała przestrzeń, dosłownie 1 cm. Zostawiamy tak makowca na kolejne "podrośnięcie" na ok. 30 minut.
  9. Pieczemy przy 190 stopniach, grzanie góra-dół przez ok. 40 minut.

Nadzienie makowe

Składniki

  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g migdałów
  • 250 g maku

Przygotowanie

  1. Mak parzymy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy w maszynce (chyba, że używacie gotowego zmielonego już maku)
  2. Dodajemy cukier, miód i dodajemy bakalie: sparzone rodzynki i posiekane migdały i orzechy włoskie. Przyprawiamy szczyptą cynamonu.
  3. Dokładnie wymieszaną masę możemy wykładać grubą warstwą na rozwałkowane ciasto.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pół kwarty mąki zaparzyć trzema kwaterkami mleka, rozbić, żeby żadnych gruzołków nie było, a gdy ostygnie, wlać drożdży namoczonych w kwaterce mleka łutów 12 i zostawić, żeby podrosło. Ubić pół kopy żółtek ze szklanką mleka; gdy się ciasto ruszy, wlać jaja funt klarowanego masła, funt cukru, łyżeczkę soli, dosypać 3 i pół kwarty mąki, wybijać jak najmocniej, i gdy już od ręki odstaje, włożyć ćwierć funta rodzenek bez pestek i 4 łuty migdałów oparzonych i w paseczki pokrajanych (…) Ze zrobionego jak wyżej ciasta na strucle - bierze się kawał taki, by wystarczył na jedną, rozwałkowuje z lekka na stolnicy, podsypując mąką na okrągły placek. Tymczasem należy przygotować mak sparzony 12 godzin pierwej - potem odlany i uwiercony, po uwierceniu wymieszać z cukrem lub miodem - można kłaść cukier niezbyt miałki, a lepiej się mak uwierci. Do tego maku dodać można na funt maku 1 łut gorzkich migdałów oparzonych i utłuczonych na massę - i trochę cynamonu. Gdy massa będzie doskonale wyrobiona i rozwiercona, nałożyć na nią, to jest rozsmarować grubo na rozwałkowane ciasto, podsypując jeszcze tureckiemi rodzenkami - zwinąć ciasto razem z massą, przez co uformuje się podłużny strucel, posmarować jajkiem i wsadzić do gorącego pieca - dać jednak pierwej dobrze podrosnąć. Wyjąwszy z pieca posmarować lukrem przezroczystym, który natychmiast uschnie na gorącym cieście, jeżeli jest gęsty. (…) W piecu dłużej od zwyczajnych te strucle siedzieć powinny, najmniej 3 kwadranse.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.