Na początku przyznam otwarcie: jest to najlepsza tarta cytrynowa jaką kiedykolwiek jadłam. Kruche, cieniutkie ciastko i do tego maksymalnie cytrynowe, przyjemne nadzienie. W żadnej cukierni nie uraczyłam się tak cudownie cytrynowym kawałkiem ciasta.

Mazurek cytrynowy

Co ciekawe do przygotowania nadzienia wykorzystane całe cytryny. Wcześniej oczywiście należy je sparzyć, a później całe trzeba zetrzeć na tarce z najgrubszymi oczkami. Pestki same wypłyną – tym się nie martw, szybko się ich pozbędziesz. Skórka doda lekkiej goryczki ale zaufaj, że będzie to tylko pozytywnie wpływało na końcowy efekt.

cytryny

Tarta jest prosta w wykonaniu. Pamiętaj tylko, żeby ciasto wyrabiać z zimnym masłem. W oryginalnym przepisie użyto również pomarańczy – ja postawiłam tylko na cytryny i ani troszkę tego nie żałuję :)

ciasto kruche

Mazurek cytrynowy

Składniki

  • 2 szt żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 4 szt cytryn
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu z jabłek
  • 100 g masła
  • 220 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Cytryny sparz wrzątkiem, dokładnie wytrzyj i włóż do zamrażalnika na ok. 2 godziny – powinny być całkowicie zamrożone.
  2. Przygotuj ciasto: Przesiej mąkę i rozetrzyj z zimnym masłem aż całość będzie przypominała okruszki pieczywa.
  3. Dodaj ocet do sody oczyszczonej – powstanie piana. Dodaj odrobinkę wody i wymieszaj płyn z mąką i masłem, tak aby powstało ciasto. Jeżeli ciasto cały czas będzie się kruszyły to dodaj jeszcze trochę zimnej wody. Owiń w folię i zostaw w lodówce na ok. 40 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż ciastem foremkę o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem spód ciasta i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  5. Wyjmij cytryny z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce z największymi oczkami. Pozbądź się pestek i wymieszaj całość z cukrem. Wylej nadzienie na podpieczony spód tarty, a pędzelkiem posmaruj wierzch rozmąconym żółtkiem. Piecz 40 minut, aż nadzienie będzie miało konsystencję gęstej marmolady. Ostudź i podawaj.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Utrzeć na tarku cytrynę i dwie pomarańcze odrzucając pestki, 1.2 kg cukru zalać tym sokiem z dodaniem większej pół szklanki wody, zagotować na gęsty syrop [...] poczem wylać na placek, rozsmarować i postawić w zimnem miejscu dla stężenia.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.