Mazurek cytrynowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Na początku przyznam otwarcie: jest to najlepsza tarta cytrynowa jaką kiedykolwiek jadłam. Kruche, cieniutkie ciastko i do tego maksymalnie cytrynowe, przyjemne nadzienie. W żadnej cukierni nie uraczyłam się tak cudownie cytrynowym kawałkiem ciasta.

Co ciekawe do przygotowania nadzienia wykorzystane całe cytryny. Wcześniej oczywiście należy je sparzyć, a później całe trzeba zetrzeć na tarce z najgrubszymi oczkami. Pestki same wypłyną – tym się nie martw, szybko się ich pozbędziesz. Skórka doda lekkiej goryczki ale zaufaj, że będzie to tylko pozytywnie wpływało na końcowy efekt.

Tarta jest prosta w wykonaniu. Pamiętaj tylko, żeby ciasto wyrabiać z zimnym masłem. W oryginalnym przepisie użyto również pomarańczy – ja postawiłam tylko na cytryny i ani troszkę tego nie żałuję :)

Mazurek cytrynowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Utrzeć na tarku cytrynę i dwie pomarańcze odrzucając pestki, 1.2 kg cukru zalać tym sokiem z dodaniem większej pół szklanki wody, zagotować na gęsty syrop [...] poczem wylać na placek, rozsmarować i postawić w zimnem miejscu dla stężenia.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
PG
Piotr Górecki
Czy pomarańcze również sprawdzą się w tym przepisie?
Awatar
Lena Gryszko
Z pomarańczami nie próbowałam ale na moje oko powinny się też dobrze sprawdzić! :)
AJ
Agnieszka Jarek-Małmyszko
Przepid jest trochę niekompletny - 0,5 czego?, 100 - czego?
Awatar
Lena Gryszko
Dzięki za zwrócenie uwagi na to! :) Poprawiłam już i wszystko się powinno wyświetlać :) 0,5 łyżeczki sody i 100 g masła :)
AO
Anna Opolska
Hej! A czemu trzeba przemrozić cytryny? Ja trę malakserem, zmrożonej to nawet nie przepchnę przez ten "kominek" :).
Awatar
Lena Gryszko
Mrożone cytryny całkiem łatwo można zetrzeć na tarce z grubym oczkiem :) Malakser zetrze cytryny bardzo dokładnie, a tu świetnie się sprawdzają "cząstki" cytryny :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.