Spaghetti bolognese jest daniem, które z jednej strony szybko przygotujesz, a z drugiej strony będzie Ci tak smakowało, że zastanowisz się nad dokładką :) Dzięki temu, że do spaghetti bolognese dodasz odrobinę czerwonego wina, czosnku, garść świeżej bazylii, to danie będzie niezwykle aromatyczne. Włoskie receptury opierają się zazwyczaj na prostocie: kilka składników, odpowiednie ich potraktowanie i na talerzu ląduje cudo, któremu trudno się oprzeć.

Najlepsze spaghetti bolognese

To spaghetti bolognese bardzo przypomina to, które spróbowaliśmy kilka lat temu w samej Bolonii. Zaufaj po prostu, że jest genialne :) Z podanych proporcji wyjdzie obiad dla 6 osób.

przepis na spaghetti bolognese

Najlepsze spaghetti bolognese

Składniki

  • Odrobina tartego parmezanu
  • 450 ml passaty pomidorowej
  • Olej do smażenia
  • Pieprz, sól, odrobina cukru
  • 400 g spaghetti
  • 60 ml czerwonego wina
  • 1 szt ostrej papryczki
  • 2 szt cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii
  • 500 g mięsa wołowego mielonego

Przygotowanie

  1. Kroję drobno cebulkę, obieram czosnek, siekam jedną pikantną papryczkę.
  2. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulkę i szczyptę cukru. Smażę ok. 5 minut. Dodaję posiekaną papryczkę i przeciskam czosnek. Mieszam dokładnie i czekam chwilę, że wszystko lekko się poddusi.
  3. Dodaję mięso, łączę je z pozostałymi składnikami i czekam aż nabierze lekko brązowego koloru (ok 4 minut). Dodaję czerwone wino i czekam 10 minut. Po tym czasie dodaję sos pomidorowy, sól, pieprz i garść świeżej bazylii, od tego momentu duszę wszystko pod przykryciem przez ok 25 minut. Raz na jakiś czas mieszam sos.
  4. Gotuję makaron, odcedzam go i na koniec wrzucam do sosu. Mieszam wszystko dokładnie i podaję z odrobiną parmezanu i świeżą bazylią.

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

Heat oil and in it brown onion and garlic and meat, add tomato paste and cook for a further five minutes before adding pepper, salt, bay leaf, water and wine. Cover and allow to cook slowly for one hour, stirring from time to time ; remove bay leaf and cook a few minutes longer before serving with spaghetti.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.