Naleśniki francuskie

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 120 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Choć do przyrządzenia tych pysznych francuskich naleśników z cytrynową nutą potrzebujesz około trzech godzin, to muszę Cię zapewnić, że naprawdę warto. Są obłędne. Delikatne, idealnie słodkie, podkręcone świeżą cytryną. Czego chcieć więcej?!

Całą tajemnicą w tych naleśnikach jest oczywiście ciasto, które przygotowujemy na samych żółtek. Dzięki temu naleśniki są miękkie i delikatne. Ta propozycja naleśników jest maksymalnie cytrynowa, ponieważ skrapiam je świeżym sokiem z cytryny.

Naleśniki francuskie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Łyżkę masła sklarowanego utrzeć z sześcioma żółtkami, rozprowadzić pół litrem mleka i wsypawszy tyle mąki, aby ciasto było lejące, lecz trochę gęściejsze jak na zwykłe naleśniki, ubijać mocno przez pół godziny, a potem pozostawić w cieple na 2 godziny. Przed smażeniem patelnię mocno rozgrzać, smarować skórką ze słoniny i nalewając po trochę ciasta, smażyć tak samo jak zwykłe naleśniki. Gdy wszystkie gotowe, złożyć je w chusteczki i nie przysmażając wcale, posypać cukrem i skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem.

Awatar
Marta Mikulewicz
Gotowanie i kucharzenie to moja pasja, moja miłość i moje uzależnienie. Zamykając się w kuchni tworzę inny świat. Świat, który ma mój smak :) Na co dzień również prowadzę bloga
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.